Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangkoks kommunalråd besökte Ragunda

/
  • Ulf Edström, vd i Ruth AB, det Ragunda-thailändska utvecklingsbolaget, stod på fredagsförmiddagen på restaurang Falkens nya älvaltan i Stugun och hälsade Bangkoks kommunalråd Kitpon Cherdchookitkul och hans följe välkomna till Ragunda kommun. Foto: Ingvar Ericsson

Må det vara förlåtet om man som utomstående kan tycka att det haltar en smula. Ett faktum är dock att Ragunda kommun har en officiell asiatisk vänort i form av självaste staden Bangkok.

Annons

I Ragunda kommun bor i dag runt 5 500 innevånare, det vill säga ungefär så många som bor i ett eller ett par kvarter i den thailändska huvudstaden, som sägs ha runt 5,5 miljoner röstberättigade innevånare.

I Bangkok heter kommunalrådet Kitpon Cherdchookitkul och på fredagen kom han tillsammans med sin uppvaktning om 14 personer, främst folk ur Bangkoks parlament, på artighetsvisit i vänorten Ragunda och hos kollegan Elisabet Yngström. De svenska och thailändska fanorna vajade stolta framför kommunskrapan i Hammarstrand där Yngström med en utvald skara ur kommunhuset hälsade välkommen.

Med tanke på att de två kommunerna inte ligger direkt nästgårds, att det knappast svämmar över i Ragundas kassakista samt att det kostar en skatteslant att bedriva officiellt vänortsumgänge har Ragunda kommun försökt att lindra smällen genom att ta med även andra kommuner i artighetsvisiterna på det att priset därmed kunnat nedbringas.

Förra gången som en officiell resa företogs deltog sålunda även folk från Stjördal, Sollefteå och Strömsund.

Att det letas bevekelsegrunder för att försvara det fortsätta umgänget är givet. Just nu lär thailändska Seven Elevenkedjan CP All vara intresserade av affärer i form av att kedjan vill söka svenska produkter för sin Internetförsäljning, något som Ulf Edström, VD i det halvkommunala lokala thaiutvecklingsbolaget Ruth AB, angeläget påpekade när vi i fredagförmiddagens snålblåst över Stugun stod och väntade på den celebra thailändska delegationen.

Allt bottnar givetvis i den med våra mått mätt ofattbart stora satsningen på kung Chulalonghkorns paviljong i Utanede, den enda i sitt slag utanför Thailand.

Kitpon Cherdchookitkuls veckolånga resa omfattar Stockholm, Stjördal, Åre, Sollefteå, via Hammarstrand och Utanedes Thaipaviljong, och åter till Stockholm.

Edström och Ruth-bolaget gör vad de kan för att saluföra idén med ett resepaket i kung Chulalongkorns spår från Nyland/Härnösand via Utanede/Bispgården till Sundsvall och enligt Edström finns ett thailändskt intresse att saluföra den trippen för thailändska turister.

Ulf Edström berättar att den thailändska paviljongen i Utanede under förra året genererade ett plusresultat om 250 000 kronor att jämföras med tidigare års klarröda siffror.

Mer läsning

Annons