Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andäktigt möte om vindkraftspengar

/
  • Gunilla Lundin, Förenade Vindbyar, Lungsjön, regeringens vindkraftsamordnare, förre centerledaren Olof Johansson, Hela Sverige Skall levas Cecilia Andersson, Boden, och Förenade Vindbyars ordförande Ove Mohlin, Borgvattnet vid fredagens möte  i Hammarstrand.Foto: Ingvar Ericsson

Ett av de mera andäktiga mötena i modern tid i östra länsdelen ägde på fredagen rum på hotell Hammarstrand i Hammarstrand.

Annons

Frågan på tapeten: Hur mycket ska kraftbolagen utge till berörda kommuner, byar och personer för att de får ställa upp vindkraftverk?

Företrädare för Bräcke, Ragunda, Sollefteå och Strömsunds kommuner och nybildade föreningen Svenska vindbyar samt en stor skara intresserade privatpersoner hade mött upp för att få en lägesrapport.

Samlande person vid mötet var regeringens vindkraftsamordnare, förre centerledaren Olof Johansson. Han konstaterade att det i dag inte finns någon vedertagen praxis eller några fasta bestämmelser för hur mycket kraftbolagen ska betala ut till bygderna för snurrorna.

– Det här är förhandlingsärenden, och då är det viktigt att de som inte har pengarna, det vill säga berört folk i bygderna och kommunerna, är eniga i sina krav.

– Det är enigheten som ger muskulaturen.

Vid ett hastigt påseende kan man förledas att tro att det projekt som det som SCA och norska Statkraft, SSVA, har på gång på SCA:s egna marker i Bräcke, Ragunda, Sollefteå och Strömsunds kommuner, skulle kunna blåsa bygden på pengar, detta då knappast några privatpersoner berörs och bygden har ett till synes uselt förhandlingsläge.

– Det är dock kommunerna som beviljar tillstånden, och kommunerna är i sin tur beroende av sina medborgare, konstaterade Johansson.

– Om kraftintressenterna inte vill göra rätt för sig får de ett elände eftersom många då kommer att överklaga tagna beslut, något som fördröjer projekten.

– Intressenterna vill inte ha förseningar, och det dummaste en intressent kan göra är att reta upp berört folk.

Olof Johansson berättar om landets hittills största landbaserade vindkraftprojekt, ett 25 snurror stort projekt i Ludvika. Där har intressenterna, rederikoncernen Stena, etablerat en god relation med Ludvika kommun.

– Jag vet inte hur mycket Stena får utge, men parterna kom överens och det slogs nytt svenskt rekord i kort handläggningstid, ett år.

– En effekt av Stenas satsning blev omfattande medel till en rad bygdeföreningar.

Olof Johansson uppskattar att Hela Sverige ska leva-kampanjen engagerat sig i den här saken. Kampanjens företrädare Cecilia Andersson, Boden, var på plats i Hammarstrand.

Hon hävdar kampanjens uppfattning att en procentsats om runt 0,5 procent av kraftverkens bruttolikvid för strömmen bör vara riktvärdet för den penningmängd som ska tillfalla vindkraftsbygderna.

LT kunde för en tid sedan rapportera om att SSVA enligt uppgift erbjudit 0,2 procent, en procentsats som i fonderad form skulle gynna till exempel Borgvattnetområdet med ett par miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons