Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres säkerhet uppmärksammas i Ragunda

/
  • Mikael Modin är polis i Hammarstrand och var på plats i Stugun för att svara på frågor. Men mest har det handlat om vinterdäck.
  • Mona-Britt Boström kom till Stugun för att få tips om olika hjälpmedel för att klara av vardagen lite lättare men fick också prova på lättare jympa och smaka smoothies gjorda på hallon, grädde, yoghurt och florsocker.

Säkerhet handlar inte bara om brand- och inbrottsskydd. Ragundas seniorer har fått provsmaka näringsrika smoothies och testa lättare gympa under kommunens kampanjvecka "Säkerhet i vardagen".

Annons

I Ragunda kommun har seniorer kunnat komma och få information om hur de gör sin vardag säkrare.

I onsdags var de i biblioteket i Stugun där bland annat räddningstjänst, polis, anhörigstödjare och kostenheten fanns på plats för att informera de äldre.

– Men även skolungdomarna har varit här och tagit med sig information till sina far- och morföräldrar, säger Anna Forsberg, säkerhetssamordnare på Ragunda kommun och en av arrangörerna.

Säkerhet handlar inte bara om kikhål i dörren utan om alla typer av säkerhet. Och då blir till och med mat som frukt och energi viktigt.

En av de största riskerna för äldre människor är fall-olyckor i hemmet. Med gympa, bra kost samt enkla knep att hantera vardagen på kan många undvika att bli skadade.

Men trots det breda utbudet så besökte endast ett fåtal utställningen.

– Håller man sig frisk och alert så tänker man inte på det här med säkerhet utan lever i någon slags tro att man är odödlig, det kanske är därför så få kommer, säger Göran Boström, ordförande i SPF Stugun.

Ragundas kampanj för säkerhet i vardagen är en del i MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kampanj Peppar peppar...för seniorers säkerhet. Och det är den internationella äldredagen som uppmärksammas.

Utställningen har varit i Hammarstrand och Stugun och avslutas på torsdag på biblioteket i Bispgården.

Mer läsning

Annons