Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 500 biljetter sålda till Wollters miljonprojekt vid Döda Fallet

/
  • Midsommarnattens koreograf Robert Falk, skådespelaren Sven Wollter, Ragundadalen Turisms Gun-Marie Persson och Annica Theland noterade på tisdagen 4 500 sålda biljetter till sommarens teaterföreställningar på vridläktaren vid Döda Fallet. Även Annica ingår i teaterensemblen.  Foto: Ingvar Ericsson
  • – Jag tror att det här inte kommer att kosta kommunen någonting, mer än att vi bjuder på hyran av vridläktaren, säger Ragundas tf kommundirektör Bo Svenningson.Foto: Ingvar Ericsson

Det finns tillfällen när man blir väldigt glad när man har fel.

Annons

Och det är med snart förefintligt facit en väldans tur för mig och min mage att jag inte lovade att äta upp min mössa om sommarens teateruppsättning av Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” på den fabulösa vridläktaren vid Döda Fallet mellan Hammarstrand och Bispgården skulle bli en framgång.

Tecken tyder nämligen just nu på att detta Sven Wollters tre miljoner kronor dyra projekt kan komma att klara sin ekonomi.

Detta trots att de planerade 24 föreställningarna med premiär på midsommaraftonen kräver runt 6 500 betalande åskådare för att gå runt.

På tisdagsmiddagen rapporterade Annica Theland i telefonslussen på Ragundadalen Turism att 4500 förköpsbiljetter hade sålts och att strömmen av beställningar inte avtagit det minsta. Den publika behovssiffran 6500 skall jämföras med hela Ragunda kommun som har sammanlagt 5500 innevånare.

Man måste lägga till innevånarna i nästan hela Kälarne kommundel av grannkommunen Bräcke för att nå behovets storlek.

– Vi kommer att nå 8 000 sade Sven Wollter tvärsäkert när han kom in på turistbyrån i Hammarstrand för en lägesuppdatering.

De stora beställningsvolymerna kommer enligt Annica Theland från Västernorrland och även från Stockholmsområdet.

– Det är lite trögt i Jämtland.

LT uttryckte i höstas en farhåga att den planerade Midsommarnattsdrömmen skulle bli en dyrbar historia för Ragunda kommuns skattebetalare.

Detta inte minst på grund av att kommunen inför projektet iklädde sig en lönegaranti för åtta av spelets aktörer, professionella skådespelare som ingår i spelet.

De åtta är, förutom Wollter, Kim Anderzon, Ingman Virta, Maria Granhagen, Anders Öhrström, Kajsa Linderholm, Dag Norgård, och Yngve Dahlberg.

Det bör framhållas att det inte är några direktörslöner det handlar om.

Wollter uppbär till exempel under den tre månader långa spelperioden med dess inalles 24 föreställningar hovsamma 3 0 000 kronor i månaden inklusive sociala avgifter och traktamente och Kim Anderzon får samma belopp plus avgifterna.

– Lönerna går först i betalningskedjan och när vi räknat ut debet och kredit fylls eventuellt behov av kommunen, förklarar Ragundas tf kommundirektör Bo Svenningson.

Ekonomin hanteras av föreningen Vridläktarens vänner.

– Jag har en känsla av att det här inte kommer att kosta kommunen någonting, mer än att vi bjuder på hyran av vridläktaren, säger Svenningson.

Ragundadalen Turisms Gun-Marie Persson gläds extra över att den långväga publiken i stor omfattning köpt även kost och logi i Hammarstrand-Bispgårdenområdet.

– Vi har bedrivit en tämligen omfattande marknadsföring i form av både annonser och pressmeddelanden och vårt deltagande i Turismmässan i Göteborg gav gott resultat.

– Det är redan en hel del rikspress som noterat vad vi håller på med.

Vridläktaren, ägd av kommunen, kommer under föreställning att bjuda på en del snurrande, hur många varv vet Wollter ännu inte.

– Den är uppsmord och justerad och fungerar alldeles utmärkt och ger på det här sättet en svensk publik första gången en möjlighet att åka vridläktare i en Shakespearepjäs, förklarar föreställningens koreograf Robert Falk.

Mer läsning

Annons