Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 ton sjönk rakt ned i myren

/
  • Per Nilsson, Stugun, och Martin Sjöberg, Brynjegård, kunde bara konstatera att det är ett omfattande börgningsjobb som kommer att krävas ute på myren norr om Bryngegård.
Foto: Ingvar Ericsson
  • Per Nilsson, Stugun, och Martin Sjöberg, Brynjegård, kunde bara konstatera att det är ett omfattande börgningsjobb som kommer att krävas ute på myren norr om Bryngegård.
Foto: Ingvar Ericsson
  • Det är inte ofta som skogsmaskiner hamnar så illa till som den sjunkna maskinen i Brynjegård. Per Nilsson, Stugun, och Martin Sjöberg, Brynjegård, kunde bara konstatera att det är ett omfattande börgningsjobb som kommer att krävas ute på myren norr om Bryngegård i Ragunda kommun.   Foto: Ingvar Ericsson
  • Martin Sjöberg visar hytten som Peter Hammar tog sig ut ur sedan skördaren sjunkit ner i myren.
  • ”Det hade lika gärna kunnat varit jag som körde maskinen”, säger Per Nilsson, som delar på jobbet med Peter Hammar. ”Vilken himla tur att Peter tog sig ur hytten!”

Uppgifterna från SCA var tydliga, vägen över myren var frusen och skulle hålla att köra på. Plötsligt brast under­laget och Peter Hammars 25 ton tunga skogsskördare sjönk rakt ned i myren.

Annons

Ett av de mera häftiga bärgningsprojekten i modern tid i vårt län blir inom kort aktuellt i skogen norr om Brynjegård i västligaste delen av Ragunda kommun.

Detta när en 25-tons skogsskördare skall hissas upp ur dyn i en SCA-myr belägen runt en mil från allfarvägen mellan Näverede och Nyby. Utan att göra sig skyldig till någon nämnvärd överdrift kan man konstatera att den sjunkna skördaren sitter fast.

Rejält!

Det var härom dagen som maskinföraren Peter Hammar, Borglunda, var på väg ut på en första rekognosceringsfärd till ett område som ska avverkas. Uppdragsgivaren SCA hade preparerat väg genom skogen och man räknade med att vägen frusit ihop så pass att maskiner och senare lastbilar skulle kunna gå på den.

Dock har man tydligen misstagit sig och plötsligen brast underlaget och maskinen sjönk.

Med höger sida först bar det ner i vattnet och ner i dyn och Peter kunde ta sig ut genom dörren på förarhyttens vänstra sida och sätta sig i säkerhet. Den här sortens maskiner har en reservutgång i hyttens bakdel som han hade tvingats använda om maskinen sjunkit med vänster sida först.

Peter är maskinförare hos Christer Backlund, Höglunda Skog AB, Höglunda, öster om Stugun. Backlund berättar att han fått uppgiften att vägen var frusen och klar att tas i bruk.

– Jag erkänner att jag kände mig lite tveksam, men informationen var tydlig att vägen skulle hålla, så vi körde, och nu har vi facit.

– Peter Hammar var ensam på platsen och jag kan inte se det här som annat än ett allvarligt tillbud som måste rapporteras.

– Det här är det mest allvarliga som jag varit med om i mitt företag.

Exakt hur bärgningen skall gå till är ännu osäkert. Just nu planerar man att sätta in två 25-tons grävmaskiner att lyfta det sjunkna skeppet. Det är ännu inte tillräckligt fruset för att grävmaskinerna skall ta sig till platsen.

Ett lager virke har lagts ut intill den sjunkna skördaren för grävmaskinerna att stå på.

– Om grävarna tar sig till platsen klarar de bärgningen, säger en trosviss Christer Backlund.

Den havererade skördaren är knappt ett år gammal och betingar ett pris på drygt 3,5 miljoner kronor. Maskintillverkaren John Deere har tillhandahållit en reservmaskin.

SCA:s produktionschef i Östersund, Per Forsman, har huvudansvaret för den aktuella avverkningen:

– I grunden är det ju entreprenören som är ansvarig för vad han företar sig, men vi får slå oss ner och resonera om saken när maskinen är bärgad och reparerad.

– Vi måste tillsammans med våra försäkringsbolag lösa det här på bästa sätt.

Det har i modern tid ägt rum ett antal mycket omfattande bärgningar av skogsmaskiner i södra Norrland.

Vid ett tillfälle grävde man ut en tjärn och släpade den fastkörda maskinen på botten.

En maskin lär ligga övergiven, nersjunken i Branamyren, inte långt från Stugunvägen, öster om Östersund.

Mer läsning

Annons