Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

210 varsel på ett år slår hårt i Ragunda

/
  • ”Det här är en betydande nergång för Ragunda kommun, en nergång som startade med Aktsams nedläggning”, säger näringslivschef Christer Lindberg. Foto: Ingvar Ericsson

Nu mobiliserar Ragunda kommun alla upptänkliga krafter för att kunna behålla det mycket stora antalet varslade personer i kommunen kvar i kommunen.

Annons

Kommunens tydligt pressade näringslivschef Christer Lindberg sitter med en mycket tung summering kring genomlidna varsel.

Statistiken inkluderar bland annat Aktsams 78 personer stora nedläggning av verksamheten i Hammarstrand och senast det 70 personer stora varslet vid Z-lyften/Zepro i Bispgården.

I dagsläget finns 588 arbetssökande personer registrerade vid arbetsförmedlingen i Ragunda. Av dessa är 188 helt arbetslösa, det vill säga närmare åtta procent av kommunens arbetsföra befolkning.

I våras var endast 76 arbetslösa.

Varsel/uppsägningar vid stora industriföretag som Z-lyften ger kraftiga sidoeffekter.

Detta då företaget anlitar en rad företag för legoverksamhet.

Således har hydraulikföretaget Wipro i Bispgården i två omgångar varslat sammanlagt 14 personer samtidigt som Zepro i två omgångar varslat 25 plus 70, lika med 95 personer.

Andra som svepts med i Zeprovarslen är Hellströms verkstad i Gevåg med fyra personer, Kjellbergs plast en person, Borglunds i Fors en person, sammanlagt 131 personer.

Samtidigt som de mekaniska företagen har Hammarstrands elektronikproduktion, Hamel, varslat fyra personer.

– Under ett drygt år har konjunktursvackan påverkat arbetsmarknaden i kommunen med till att börja med 210 personer, säger Christer Lindberg.

– Det här är en betydande nergång för Ragunda kommun, en nergång som startade med Aktsams nedläggning.

– Och nu är det mycket hårt för oss.

Den 12 februari kommer företrädare för ESF, Europeiska Sociala Fonden, till kommunen och ett möte i Bispgården där de medför sitt speciella program just kring varsel och där företag har möjlighet att söka pengar för personalutveckling.

En lång rad företag i Ragunda kommun har inbjudits till möte med fonden och där Zepros platschef i Bispgården Anders Eklöf är särskilt varmt välkommen.

– Att utbilda personalen med ESF-/EU-medel kan vara ett gott alternativ till varsel, säger Lindberg.

ESF har sitt regionala säte i Östersund.

Även Lernia är inkopplade på Zepro för att arbeta med kompetensutveckling.

– Därefter har vi bara vänta på en konjunkturvändning, säger Lindberg.

– Om ordrarna återkommer kommer produktionen igång och då behöver företagen personal igen.

Mer läsning

Annons