Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådjur och trastar dör i snön

Den hårda och snörika vintern går hårt åt rådjuren och många av fåglarna ute i markerna.

Den närmaste månaden kommer en stor del av rådjuren att svälta ihjäl, och rapporterna om döda och döende fåglar blir allt fler.

Annons

De arter som tar mest stryk är våtmarksfåglar som rördrom, sothöna och kungsfiskare. Men även de trastar som valt att stanna i stället för att tillbringa vintern i Frankrike har det extremt tufft just nu.

– Att stanna kvar var helt klart ett dåligt val en vinter som denna, säger Anders Wirdheim vid Sveriges Ornitologiska Förening (Sof).

– När det gäller koltrastarna finns det en risk att det kommer att märkas i sommar att stammen gått ned.

Hög dödlighet

Bland däggdjuren är det i första hand rådjuren som påverkas. Ingen annan art är lika känslig för hårda vintrar. När snön ligger djup flera veckor och månader i sträck får de svårt att hitta tillräckligt med mat.

– En normal vinter är dödligheten ganska låg. Men i år kommer den att bli hög, säger viltekologen Göran Cederlund.

– Värst blir det om en månad när djuren är som svagast och snön börjar smälta och blir riktigt tung, och det samtidigt är skare nattetid.

Jägareförbundet uppmanar nu markägare och jägare att utfodra rådjuren ända till slutet av april. Utfodringen räddar sannolikt livet på ett antal djur som annars skulle ha strukit med. Men Göran Cederlund är osäker på hur stor effekten är.

Svaga slås ut

– Rådjuren har en strikt hierarki. De starkaste kör bort de svagare från foderhäckarna, så resultatet blir kanske inte alltid vad man tänkt sig. De riktigt dåliga djuren slås ändå ut en vinter som denna, säger han.

Han påpekar också att hög dödlighet inte är något hot mot arten. Det ingår i rådjurens livsrytm att decimeras kraftigt med jämna mellan mellanrum. De har hög kapacitet att återhämta sig mycket snabbt.

Detsamma gäller de flesta fåglar. Men vissa arter, som rördrom och kungsfiskare, tar så mycket stryk under kalla vintrar att återhämtningen tar lång tid.

Annons