Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxkvinnan dömd till fyra års fängelse

Det 40-åriga äktenskapet tog en dramatisk vändning för det västjämtska paret när den 65-åriga kvinnan slog sin sovande man i huvudet med en yxa. På tisdagen dömdes hon till fyra års fängelse för försök till dråp.

Annons
Kvinnan ska dessutom betala skadestånd till mannen på 100 000 kronor för kränkning och 15 300 kronor för sveda och värk.
Kvinnans försvarare, Bo Victor, besökte kvinnan under tisdagen efter att domen kommit. De har inte beslutat sig för om de ska överklaga domen.
- Hon är fruktansvärt nedbruten och känner stor skuld, så det är ett stort beslut. Men jag skulle tro att hon är benägen att acceptera sin skuld och fängelsestraffet, men något slutgiltigt svar har jag inte, säger han.
Det var på kvällen den 3 augusti, när kvinnans 72-åriga man somnat, som hon gick ut i vedboden och hämtade en yxa.
Kvinnan har berättat om hur återkommande bråk och känslan av att vara undertryckt i äktenskapet ledde fram till att hon hämtade yxan. Hon säger att hon blivit slagen av sin man och flera gånger försökt ta sitt eget liv.
- Man får ändå säga att domstolen har beaktat de omständigheter som föregick det här. De har betraktat det som försök till dråp, och inte försök till mord. Det ger en fingervisning om att de inte ser lika allvarligt på det här som åklagaren, som ville att hon skulle dömas för försök till mord, säger Bo Victor.
Under rättegången berättade kvinnan om hur hon inte kände igen sig själv den aktuella kvällen.
- Jag gömde yxan under ett nattlinne och trampade fram och tillbaka under en kvart som om jag inte kände igen mig själv, berättade hon då.
Hon tog fram yxan och höll den med båda händerna. Sedan slog hon den i huvudet på sin, sovande man. Efter dådet sprang kvinnan in till en granne för att be om hjälp.
Yxan satt kvar i huvudet på mannen när ambulansen kom till parets hem, den hade trängt åtta centimeter in huvudet.
Mannen är fortfarande inte återställd efter dråpförsöket, och fick en blödning i hjärnan samt en förlamning på vänster sida av kroppen av hugget.
- Det lägsta straffet för dråp är sex års fängelse, och även om vi yrkade på max ett år eller skyddstillsyn med psykiatrisk vår så måste jag säga att domstolen har tagit hänsyn till omständigheterna och gett henne en kraftig rabatt på straffet, säger Bo Victor.

Mer läsning

Annons