Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare en tvillingfödsel på Frösö zoo

/
  • Det blev stort bullkalas när mamma och pappa apa firade sin tvillingfödsel. Tvillingarna sitter på mammans rygg. Foto: Jan Andersson

Återigen har Frösö djurpark begåvats med en unik apfödsel. Det är en av parkens mösskapuciner som natten mot måndagen födde tvillingar. Enligt ägaren Åke Netterström har det aldrig hänt tidigare i landet. Mamma och pappa apa firade födseln med kanelbullar.

Annons

– Jag trodde knappt mina ögon, säger Åker Netterström. Jag visste att en av mösskapucinernas honor skulle föda, och när jag tittade till dem i måndags morse såg jag att hon har fått tvillingar. Det är fullkomligt fantastiskt och det har mig veterligen aldrig hänt tidigare i Sverige. Ändå har jag rätt bra koll på vad de övriga djurparkerna har för sig när det gäller olika födslar.

Den sällsynta mösskapucinen härstammar från Sydafrika och Frösö djurpark har sex stycken. Fem honor och en hane.

– Hanen har fullt upp och vi räknar med att det kan bli fler födslar framöver, men vi tror inte på ytterligare tvillingar.

När Länstidningen hälsar på hos aporna är det stort kalas och de nyblivna stolta föräldrarna firar nedkomsten med kanelbullar. De några centimeter stora ungarna sitter som klistrade på mammans rygg och pappan håller hela tiden ett vakande öga på både mor och barn.

– Vi har haft en extrem tur med våra apfödslar här på djurparken, säger Netterström. För något år sedan födde en av våra dvärgsilkesapor en helvit unge, något som visade vara unikt i hela världen. Den vita ungen blev mycket uppmärksammad, både i övriga Europa och USA.

En annan unik födsel var när parkens bomullshuvadtamarin fick trillingar. Det är också mycket sällsynt och Frösö zoo var först även den gången.

Åke Netterström säger att de nyfödda tvillingarna kommer att bli sommarens dragplåster på djurparken.

– När det här sprider sig kommer nog många hit för att titta, säger han.

Mer läsning

Annons