Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yranledningen: Polisanmäl om du känner dig utsatt för våld

Från Storsjöyrans sida beklagar man att en del besökare upplever sig drabbade av övervåld från ordningsvakter på festivalen.

– Vi vill att alla som känner sig utsatta polisanmäler det, säger Yrangeneralen Lars Sillrén.

Annons

Storsjöyran har generellt sett inte några större problem med övervåld från ordningsvakter. Trots det har en del klagomål kommit Yranledningen till känna i samband med årets festival.

– Jag har sett och hört att det kommit in en del kommentarer kring övervåld från vakter under årets festival. Det vi kan göra är att uppmana folk att polisanmäla vad de råkat ut för, säger Lars Sillrén.

Inför varje Storsjöyra åläggs festivalen av polisen att hålla ett visst antal ordningsvakter på området. I år var det antalet 61 stycken.

Eftersom Jämtland är ett befolkningsmässigt litet område betyder det att man tvingas ta in ordningsvakter från andra delar av Sverige.

– Det innebär att vi saknar register på alla ordningsvakter som kommer hit. Samtidigt måste vi utgå från att de vakter som är här är kompetenta eftersom de har fått sina förordningar, säger Sillrén.

Johan Modin är vaktkoordinator på Storsjöyran och säger sig inte känna till några fall där besökare utsatts för obefogat våld under årets festival.

– Inget som har kommit till min kännedom åtminstone, säger han.

Uppenbarligen finns det fall där folk skadats efter ingripanden från vakter. Är våldsutövande vanligt bland ordningsvakter?

– Grundtanken är självklart att det inte ska ske, men samtidigt är det ett faktum att man kan göra sig illa vid ingripanden. Ibland kan fulla människor inte se skillnad på vem de boxas med utan fortsätter fajten med vakter som ingripit.

– Då är det ibland berättigat att ingripa med våld, det har vi också befogenhet att göra, säger Modin som även berättar att alla vakter ska bära sin vaktbricka synligt på klädseln. Där ska vaktnummer framgå för att man vid senare kontroll med polisen ska kunna identifiera en vakt.

Men mannen som LT talat med fick ett ”håll käften” till svar när han frågade om vakternas nummer.

– Det var i så fall inte en smart kommentar. Så ska det inte gå till, säger Johan Modin.

– Men ingripanden som detta ska rapporteras av vakterna. Vet man vilken tid och var händelsen inträffade ska det ändå gå att bakvägen spåra vilka vakter som varit inblandade.

Från festivalledningens sida är man mån om sitt rykte och vill alltså att folk som känner sig utsatta för vaktövergrepp anmäler händelserna.

– Eftersom det här påverkar bilden av Yran vill jag att man gör en polisanmälan för att vi ska kunna sortera ut olämpliga vakter, säger Lars Sillrén.

– Vi har rykte om oss att vara en bra festival och det ryktet är vi måna om att få behålla.

Mer läsning

Annons