Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva Johanson: Skrota landstingen genom att bilda större regioner

/
  • ”Ber man om medborgarnas förtroende att få satsa pengar på skolan eller sjukvården så måste pengarna gå dit”, säger Ylva Johansson. ”Det är en förtroendefråga”
  • Det kommer att bli en konflikt i valrörelsen mellan höger och vänster om jobben, rättvisa liksom resurserna till välfärden, tror Ylva Johansson. Foto: Ulrika Andersson

– Jag tror att vi ska skrota landstingen genom att bilda större regioner, men vi ska inte ha ett förstatligande av sjukvården. Det beskedet gav riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) när hon besökte Östersund i går.

Annons

Den fria etableringsrätten och hälsovalet stod annars högst på dagordningen.

– Vi måste utgå från att den offentliga sjukvården är bra och att den är så bra att den lockar våra invånare, säger landstingsrådet Robert Uitto. Vi vet att det redan nu finns intresse att starta hälsocentraler i privat regi i Åre, Östersund och Härjedalen där det finns möjlighet att tjäna pengar.

Ylva Johansson säger att hon besökt landstinget i Jämtland som haft en välskött ekonomi men regeringens politik gör att landstinget förlorat sina resurser.

– Den här regeringen gick till val på jobben och utanförskapet och de har misslyckats. Vi har högre arbetslöshet än EU-genomsnittet i dag och det drabbar landstingen och kommunerna, men framför allt landstingen. Folk blir inte friskare för att det är lågkonjunktur.

Hon pratade även om kvaliteten i sjukvården. Socialdemokraterna tänker gå till val på höjda skatter för att klara välfärdens kvalitet och då ska det även säkerställas att pengarna används till just detta. Ett sätt är att titta över resursfördelningen.

Att minimera behovet av sjukvård, för bland andra invandrare och äldre är ett sätt. Här säger hon att Östersund har varit föregångare med sjukgymnaster ute i verksamheten.

– Vi kommer på kongressen att föreslå att man för över hemsjukvården till kommunerna på alla ställen som man gjort här, säger hon.

Det blir en strid på kniven om regeringsmakten där välfärdsfrågorna kommer att avgöra. Nu handlar det om ideologi. Hur ska väljarna kunna skilja på er politik?

– Regeringen har bedrivit en politik där de sänkt skatten med ungefär 100 miljarder kronor, resurser som hade behövts i välfärden. Nu går de så långt att de säger att de har råd att låna pengar till nya skattesänkningar samtidigt som vi har oerhört stora behov i sjukvården och äldreomsorgen och skolan. Alltså en klassiskt höger-vänster konflikt och jag tror inte att väljarna går på att de säger en sak och gör något annat. Regeringen kommer att få betala ett pris för detta.

Vilken roll ska de privata aktörerna få?

– De ska ha en viktig roll, vi skulle inte klara av en bra sjukvård om vi inte hade privata vårdgivare. Men det ska till en annan upphandlingsordning med kvalitetsäkring. Det måste få se olika ut över landet.

Hur ska vi klara vården i Norrlands inland med en åldrande befolkning och allt mindre pengar?

– Det går inte med mindre pengar. Sjukvården måste få ta en allt större andel av våra gemensamma resurser och vi måste hitta bättre sätt att fördela resurserna efter behov inom landet.

– Staten måste här ta ett större ansvar.

Mer läsning

Annons