Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wargens skoltidning nysatsar på nätet

/
  • ”I projektarbetet ingår förutom att sköta webbtidningen ska vi skriva en loggbok hela tiden och en avslutande projektrapport i vår”, säger Moa Nilsson.Foto: Henrik Flygare
  • ”Vi har bytt design på webbtidningen och har tagit in lite nya idéer”, berättar Britta Lindman, som är webbmaster för sidan.Foto: Henrik Flygare
  • ”Vi ska försöka bidra med något varje vecka vi är med i redaktionen så det kommer upp något nytt på webbtidningen nästan varje dag, säger Josefin Persson. Foto: Henrik Flygare
  • ”Vi försöker skriva om olika saker, som om svininfluensan, invalen till gymnasieföreningarna och intervjuer med olika profiler, men det ska vara mycket bilder och inte så tungt, säger Erik Belin.Foto: Henrik Flygare

Sista året på gymnasiet stavas för många: projektarbetet. För 13 elever i samhällsklassen SPMT07 som LT följer hela året, är uppgiften att driva Wargens egen skoltidning, Canis Lupus. Och i år finns den bara på nätet.

Annons

– Förra året drev de både en webbtidning och en papperstidning, men då blev det bara ett nummer av papperstidningen. Vi satsar bara på webben för att göra det mer eget, säger Britta Lindman, Erik Belin, Moa Nilsson och Josefin Persson, som ingår i den 13 man starka redaktionen.

Och de har som mål att leverera något nytt och läsvärt i princip varje dag så de når läsare hela tiden.

– Därför bytte vi design på sidan, vi försöker ha lite mera nytänkande och det ska inte vara för tungt. Målgruppen är eleverna på Wargen och andra gymnasier, säger de.

Till nyheterna på Canis Lupus hör bland annat:

En Spotifylista där någon från skolans värld gör en egen låtlista varje vecka. Nu är det redaktionen som ger sitt exempel, nästa gäst blir Jämtlands gymnasieförbunds ordförande Mikael Cederberg.

Veckans outfit där en slumpvis utvald elev fotograferas och får berätta om sina kläder.

Veckans enkät.

De inriktar sig på sådant som händer på skolan eller som berör eleverna och de försöker hålla en lättsam ton på mycket av materialet.

– Vi kommer snart ha en intervju med Per-Gunnarz som ska vara med i Dansbandskampen, berättar Josefin Persson.

De 13 i klassen som jobbar med Canis Lupus har delat upp sig i två redaktioner och sköter webbtidningen en vecka var. En gång i veckan har de redaktionsmöte och stämmer av vad alla ska göra och ser över arbetsfördelningen, så att något händer på webben med jämna mellanrum.

Redaktionen kan ganska omgående se resultatet av sitt arbete eftersom de kan följa statistiken över hur många som besöker sidan. Målet är att komma upp i samma höga besöksiffror som skoltidningen hade för två år sedan, då 6 687 unika webbläsare gästade sidan per månad.

– Vi hade en topp när vi lanserade sidan i slutet av september och sedan var den en topp när vi skrev om invalen till gymnasieföreningarna. Det är kul att man ser konkret vad som funkar, säger Britta Lindman, som är webbmaster för sidan.

Mer läsning

Annons