Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna får höjda avgifter – ska gynna barnidrotten

/

Östersunds kommun ska satsa mer pengar på barn- och ungdoms- idrotten. För att finansiera satsningen ska vuxenidrotten dra ett tyngre lass och betala högre hyror.

Annons

Kultur- och fritidsnämnden har låtit göra en ordentlig översyn av de bidrag som betalas ut till idrottsföreningar i kommunen. Översynen har också gällt vilka hyror som tas ut av de som nyttjar olika idrottsanläggningar.

Efter översynen har politikerna i nämnden beslutat att satsa mer pengar på barn- och ungdomsverksamheten.

Till exempel ska det så kallade verksamhetsbidraget höjas. Bidraget ges till föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet och betalas ut för varje barn och aktivitetstillfälle. För barn i åldrarna 7-8 år kommer bidraget att vara oförändrat men för barn i åldrarna 9-12 år ska bidraget höjas med 27 procent och i åldrarna 13-20 år med hela 45 procent.

Men eftersom kultur- och fritidsnämnden inte räknar med någon utökning av sin budget så måste den hitta någonstans att ta pengarna. I det här fallet så har vuxenidrotten fått stå tillbaka.

– Eftersom det inte finns några nya pengar att stoppa in så handlar det mer en omfördelning av de medel som finns, säger Bert-Olof Zackrisson som är tjänsteman och chef på kultur- och fritidsnämndens kansli.

För att finansiera ökade bidrag till barn- och ungdomsidrotten så ska kommunen, från och med den första januari 2010, höja de hyror och avgifter som tas ut av olika föreningar när de använder kommunens idrottsanläggningar. I det här fallet är det vuxenidrotten som får dra det tyngsta lasset.

Hyrorna för vuxenverksamheten kommer enligt en beräkning att öka med 73 procent. En ökning från 690 000 kronor till nästan 1,2 miljoner kronor.

– En del kan ju tycka att de här förändringarna sker på bekostnad av vuxenverksamheten, och ja så kan man se det, säger Bert-Olof Zackrisson men påminner samtidigt om att kommunen bara tar ut en bråkdel av vad det verkligen kostar att driva idrottsanläggningarna.

Mer läsning

Annons