Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vuxna bör ta sitt ansvar och ingripa”

/

LT kunde i går berätta om en 13-årig flicka i Östersund som i helgen blev kraftigt berusad av hembränt utblandad med handsprit. Kommunens drogsamordnare uppmanar vuxna att vara vaksamma på ungdomars riskbruk, både när det gäller handsprit, all annan form av droger – och framför allt hembränt.

Annons

Anders Edvinsson är drogsamordnare i Östersunds kommun och där håller man på att ta krafttag för nya direktiv med det förebyggande arbetet när det gäller alla sorters droger och riskbruk.

– Kommunen har ingen uttalad policy kring riskerna med att dricka handsprit, men på förekommen anledning uppmanar jag alla vuxna att se över rutinerna. Märker man att det missbrukas på skolor eller andra platser får man begränsa tillgängligheten, säger han, och ute på skolorna ansvarar varje rektor för det.

I övrigt uppmanar Anders Edvinsson alla vuxna, oavsett om man är barnens föräldrar eller inte att ta sitt ansvar och reagera om man ser att ungdomar börjar köpa, eller på annat sätt få tag på handsprit.

– Ser man till exempel att allt fler ungdomar börjar köpa allt mer handsprit, eller någon annan form av spray eller lösningsmedel så bör man fråga vad den används till och ta sitt ansvar och ingripa som vuxen. Han jämför med hur handlarna i Strömsund agerade när det gäller försäljningen av energidrycker till unga samt hur handlare i Sundsvall begränsade möjligheten att köpa muskotnöt när ungdomar experimenterade med det.

Även Peter Wrangel i kommunens fältarbetsgrupp betonar att det gäller för de vuxna att vara observanta.

– Som tonåring tänker man inte alltid: ”Det här ska jag inte dricka, det här är inte bra”. Det kan räcka med att det står sprit på falskan och någon kompis säger: ”Det är lugnt, min kompis har provat”.

Fältarbetsgruppen har än så länge inte stött på något utbrett användande av handsprit bland ungdomar, men han säger att olika preparat kommer och går bland dem som experimenterar.

– Det är ofta föräldrarna som upptäcker beteendet och det gäller att vara vaksam och vara restriktiv, säger Peter Wrangel.

Anders Edvinsson betonar även det faktum att ungdomarna druckit hembränt, och de risker som finns där.

– Det är minst lika anmärkningsvärt att de dricker hembränt som att de dricker handsprit. Och det är anmärkningsvärt att någon har producerat och sålt hembränt till dem. Som vuxna ska vi inte acceptera att de dricker alkohol i den åldern, säger Anders Edvinsson.

Mer läsning

Annons