Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM lockar unga till friidrotten

/
  • Efter OS i fjol sökte många sig till Östersunds Gif för att träna friidrott. Till sist var intresset så stort att tränarna inte räckte till. ”Det var kaos här förra hösten”, säger tränaren Christina Wänseth Nyman. Ellinor Thor, Emelie Nyman Wänseth och Lisa Höckertin har tränat i flera år.  Foto: Henrik Flygare
  • Olivia Wiktorsson har tränat friidrott under flera år. Hon satsar framförallt på löpning, tresteg, höjd- och längdhopp. ”Jag tränar de flesta grenarna förutom kast och stavhopp. Det är så svårt”, säger hon.

Stora mästerskap som VM och OS leder till köer hos Östersunds Gif. Barn och ungdomar som vill hoppa längd, träna sprint och stöta kula ökar.

– Det blir förmodligen en jätterolig men också tung höst för oss, säger tränaren Christina Wänseth Nyman.

Annons

Efter OS i fjol sökte många sig till Östersunds Gif för att träna friidrott. Till sist var intresset så stort att tränarna inte räckte till.

– Vi fick göra en väntelista eftersom vi inte kunde ta emot alla. Det är jättetråkigt när tränarbristen ska sätta stopp, säger Chrstina Wänseth Nyman.

Hon väntar sig att VM ska ge ett liknande resultat för idrottsklubben.

– Tränarresurserna kommer säkert inte att räcka nu heller.

Usain Bolts världsrekord under VM i Berlin tror hon kan innebära att många väljer att satsa på sprintgrenarna.

– Det är lättare för unga att börja där, när de har sett en macho kille som springer fort. Sedan kanske de upptäcker bredden och testar andra grenar, säger Christina Wänseth Nyman.

Tjejerna och killarna som tränar friidrott på Hofvallen när LT är på besök tittar på VM och blir inspirerade.

– Det får oss att fortsätta träna. Framförallt när det är duktiga svenskar som tävlar, säger Henrik Edström Larsson.

– Att till exempel följa sjukampstjejerna Nadja och Jessica som aldrig ger sig kan verkligen inspirerar, säger Christina Wänseth Nyman.

Hon tror att de svenska tjejerna kan locka fler att satsa på mångkamp.

– Det är kul när det finns de som väljer en bredare linje och inte bara det klassiska. Springa och hoppa längd är annars det som är mest populärt.

För att få friidrottarna i Östersund att träna flera grenar anordnas det poängjakt några gånger per sommar.

– Det innebär att de får testa det de vill och som de inte brukar träna. Det är ett sätt för dem att komma in i grenar utan att det är någon riktig tävling. Det är bra att få en bredd och sedan hittar de förhoppningsvis sin egen grej, säger hon.

Friidrottarna själva tycker också att det är roligt att variera sin träning.

– Det bästa med friidrott är att det finns så många grenar att välja på, säger Lise Höckertin, som har tränat friidrott i tre år.

Mer läsning

Annons