Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittras elever firade FN-dag med flera inslag

/
  • På en av stationerna gjorde gymnasieeleven Mikael Nordin ett klimatsmarttest. Om alla skulle leva som han gör skulle det behövas tre planeter ...
  • Om Alexander Almström var tvungen att fly skulle han ta med sin flickvän. ”Man kommer inte långt utan kärlek”, säger han.  Foto: Håkan Luthman
  • På en av stationerna gjorde gymnasieeleven Mikael Nordin ett klimatsmarttest. Om alla skulle leva som han gör skulle det behövas tre planeter ...
  • Läraren Pernilla Magnusson var med och arrangerade FN-dagen på Vittra gymnasieskola. ”Dagen är till för att öka elevernas intresse och medvetenhet om FN”, säger hon.
  • I teaterhörnan diskuterar Maria Liljehök och Maria Omberg hur det skulle vara att leva som flykting.Foto: Håkan Luthman
  • Under en minuts tid fick eleverna skriva ner alla personer och alla saker de skulle ta med sig om de tvingades att fly landet. Därefter fick de stryka alla namn utan ett och alla saker utan två.Foto: Håkan Luthman

För att uppmärksamma FN-dagen anordnade Vittra gymnasium både filmvisning och workshops för sina elever.

Annons

Dagen inleddes med att se filmen ”En obekväm sanning” av Al Gore. Studenterna fick fundera över vad som har hänt sen dess.

– Det verkar inte ha hänt så mycket. Om vi inte gör något kan New York i framtiden försvinna under vatten, säger gymnasieeleven Alexander Almström.

På eftermiddagen blev det bland annat workshops, i form av diskussionsgrupper, föreläsningar, världsdans och en ickevåldsdemonstration.

I teaterhörnan träffade eleverna läraren Petra Rannestam för en övning där de fick känna på hur det skulle kunna vara att leva på flykt.

Hon läste upp en text som beskrev hur eleverna abrupt måste fly från sitt hemland för att aldrig återvända. Under tidspress fick de sedan skriva ner vilka saker och vilka personer de skulle ta med sig.

– Tanken är att få igång en diskussion om hur det är att vara flykting, säger Petra Rannestam.

Några får ångest över om de ska ta med mamma eller pappa. Och vad händer med brorsan? Alexander Almström däremot tycker att valet är självklart.

– Jag tar med mig flickvännen, man kommer inte så långt utan kärlek, förklarar han.

Vid en annan av stationerna fick de göra ett klimatsmarttest. Mikael Nordin som går andra året på musikestet, fick resultatet att det behövs 5,1 planeter om alla skulle förbruka som han.

– Jag ska nog göra om det och göra lite mer seriöst, säger han.

Till slut får han resultatet drygt tre planeter.

Mer läsning

Annons