Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionen för Östersund – 500 nya lägenheter

/
  • Förr i tiden gjordes sådana här modeller för expansionsplaner. Modellen är en idé från 1980-talet om ett storbygge på Frösön, som aldrig blev verklighet. Numera görs inte sådana modeller, allt ritas i dataprogram.

De vita husen på vägen upp till Solliden byggdes av Östersundsbostäder 1995. Sedan blev det stopp på nybyggandet.

Inte förrän 2005/2006 började arbetet för att dra igång nya byggprojekt igen.

Nu är visionen att bygga 500 nya lägenheter på fem år.

Annons

Hösten 2005 klev Bengt Rådman på vd-jobbet på det kommunala fastighetsbolaget. Uppdraget han fick då var att dra igång planering för nybyggande, bolaget hade då inte byggt något på 10 år.

I Valhall har det under en tid arbetats med att bygga på en extra våning på befintliga hus. Genom det skapas totalt 64 nya lägenheter i Östersund.

– Sista inflyttning var första mars, säger Bengt Rådman.

Och första september i fjol stod 60 lägenheter klart i området Rosmarinen i nedre Torvalla.

Men det är en konst att bygga nytt menar Bengt Rådman.

– Det blir en helt annan hyresnivå än i det befintliga beståndet. Det är ett dilemma.

Snitthyran per kvadratmeter för hus som redan står på plats är 800 kronor per år.

– För nyproduktion är det 1 400 kronor.

I den bransch han är går det också lång tid mellan idé till byggstart. Det ska fattas kommunala beslut och göras detaljplaner, vilka ganska ofta överklagas, som några exempel på vad som kan hända under resans gång. När han började i bolaget var utgångsläget i princip noll när det gällde byggbar mark.

– Men nu börjar vi komma in i en fas där det finns projekt. För fyra-fem år sedan så fanns det inte byggbar mark i Östersund, förutom i Torvalla. Vår strategi är att ta fram projekt och sedan göra verklighet av dem i den takt vi hinner med, säger Bengt Rådman.

Även om det sägs råda bostadsbrist i Östersund så det inte bara att se det som klart när det väl finns nya bostäder, det är inte så enkelt att människor bara flyttar in.

– Det är stort intresse på våra visningar men att byta bostad eller skaffa en ny är ofta ett ganska stort steg för många. De vill fundera också. Det kan till exempel vara äldre som alltid bott i villa, har betalt sina lån, det är inte bara för dem att bestämma sig.

2009 tog Östersundsbostäder fram något vad de kallar en färdplan för nyproduktion. I den ingår visionen bygga 500 lägenheter på fem år.

– Det är ett levande dokument och 11 april i år har vi en träff där planen ska ses över, säger Bengt Rådman.

Mer läsning

Annons