Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viola: Jag förstår politikerna, många tycker att det var ett bedrövligt förslag

/
  • I köket på Lövberga förskola lagar Viola Granath mat åt mellan 60 och 70 personer om dagen. Hon tycker det är bra att förslaget från matutredningen nu dragits tillbaka.
  • Det finns ett pedagogiskt syfte att laga mat på plats. Dofter och ljud av matlagning stimulerar både barn och äldre.

Viola Granath drar upp den rostfria huven över diskmaskinen för att köra in nästa lass med tallrikar i köket på Lövberga förskola.

Annons

– Jag kan förstå att politikerna backar från sitt förslag, många tycker att det var bedrövligt, säger Viola Granath.

I dag har hon serverat frukost till cirka 40 personer och just avslutat lunchen för barn samt personal på förskolan. Kycklinggryta med ris stod på dagens lunchmeny.

Viola tror inte förslaget att lägga ner merparten av de små köken och i stället laga maten i ett mindre antal stora produktionskök skulle leda till några större besparingar. Det skulle ändå behövas personal som transporterade ut maten, serverade den och tog hand om disken.

– Även om det här var ett mottagningskök så ska ju någon ta hand om allt kring serveringen, säger Viola Granath. Vem skulle göra det? Förskolepersonalen har ju redan fullt upp med sina stora barngrupper.

I köket på Lövberga försöker Viola laga så mycket som möjligt direkt från färska råvaror. Hon skulle vilja ha mer resurser så att hon kunde använda lokalt producerade råvaror i större utsträckning. Det skulle bli lite dyrare men kvaliten skulle också höjas.

Maten har också en pedagogisk funktion, både för barn och äldre. Att kunna känna doften av mat väcker sinnena till liv.

Hur tycker du att ett nytt förslag gällande maten borde se ut?

– Jag tycker först och främst att det är bra att de nu tänkt om, säger Viola Granath. De borde utnyttja de små köken bättre, det minskar sårbarheten, använda mer lokalt producerade varor, i linje med pratet om miljöstaden.

– Sen tycker jag också att de kunde prata med oss som jobbar i köken.

Mer läsning

Annons