Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterns kallaste dag kostade Jämtkraft 20-tals miljoner

Jämtkraft höjer elpriset, lokalpriset blir åtta öre dyrare.

Annons

Orsaken är den kalla vintern som medför att Jämtkrafts produktion inte räcker utan att företaget måste köpa el på den nordiska elbörsen.

– Vi har ju egen elproduktion i form av kraftvärmeverket, vattenkraft och vindkraft, men just nu räcker det inte ens till kunderna i ägarkommunerna, säger Håkan Roos, Jämtkraft.

Det är konkurrens om elen nu och den inköpta elen är dyr. Förra måndagen då det var kallare än 30 grader i hela länet kostade elen på elbörsen fem kronor kilowattimmen.

– Förra måndagen när det var minus 36 grader på en del platser, bara den dagen kostade oss 20-tals miljoner kronor, säger Håkan Roos.

Dels ökar förbrukningen och dels räcker produktionen inte till, är förklaringen till att elen blir dyr, enligt Håkan Roos.

Höjningen av elpriset ger ett lokalpris på 54 öre per kilowattimme.

• Är det många som hör av sig med anledning av fördyringen?

– En hel del får höga fakturor. Olyckligtvis så sammanföll kylan med det nya systemet som innebär att kunden betalar för faktisk förbrukning, säger Håkan Roos. Många hör av sig det kan till exempel handla om att de inte kan betala.

• När kommer det att gå att sänka elpriset?

– Kommer snön så att det fylls på i vattenmagasinen och blir mildare då går det att justera nedåt. Men nu ser prognoserna för vattenkraften inget vidare ut. Det hjälper inte att det snöar vid kusten eller talas om höga vårfloder i Götaland, det är ju inte där vattenkraften produceras, säger Håkan Roos.

Mer läsning

Annons