Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintercyklister får gratis däck

/
  • Staffan Hillsson är en 101 deltagare i Vintertramparna som syftar till att få fler människor att ta cykeln även på vintern. Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

Intresset för projektet Vintertramparna har varit extremt stort. I veckan delade Östersunds kommun ut gratis vinterdäck och cykelhjälmar till de 101 deltagarna.

Annons
Syftet med Vintertramparna är att främja både hälsa och miljö genom att få fler kommunmedborgare att färdas på cykel. När Östersunds kommun tidigare i höst annonserade efter deltagare blev det rejäl rusning. Hela 374 personer anmälde sig för att delta men platserna var begränsade och slutligen bestämdes att 101 skulle ingå i projektet.
Ett lockbete och en tänkbar anledning till det stora intresset kan vara att deltagarna får gratis vinterdäck och en cykelhjälm. Staffan Hillsson är en av Vintertramparna och kommer garanterat att cykla mer nu när han gått med i projektet.
- Jag har alltid cyklat till och från jobbet men undvikt att cykla på vintern när det varit halkigt.
Staffan Hillsson har ungefär två kilometer till jobbet i Rådhuset och säger att han under vintermånaderna kommer att ta cykeln minst tre dagar i veckan till arbetet efter att han satt på vinterdäck på cykeln. Han ser många fördelar med att cykla till och från jobbet.
- Man får kondition automatiskt varje dag. Men det finns även andra skäl som kostnader och miljöaspekter.
De som deltar i Vintertramparna ska också fungera som tespersoner för att kontrollera att kommunens vinterväghållning håller måttet även för cykeltrafik. De som deltar har också fått skriva på ett kontrakt. En överenskommelse där de lovar att de ska använda cykeln minst 60 procent av resorna till och från jobbet under vinterhalvåret.
Vintertramparna ordnas av Östersunds kommun men projektet får också ekonomiskt stöd av Vägverket.
J Man får kondition automatiskt varje dag. Men det finns även andra skäl som kostnader och miljöaspekter.
Staffan Hillsson

Mer läsning

Annons