Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsparker - räddningen för jobben i regionen

Nästa höst kan bygget av en av landets största vindkraftsparker starta i länets östra delar om allt går enligt planerna när Statkraft SCA bygger. Ett jättebygge som behöver en mängd under-entreprenörer.
Och dessa ska hämtas lokalt.

Annons
I går besökte Jakob Norström, projektledare inom Statkraft SCA Vind AB, Östersund med syftet att hitta lokala företag som kan behövas inför det stora byggprojektet.
- Det handlar om cirka 400-500 vindkraftverk inom sju parker i Strömsund, Sollefteå, Ragunda och Bräcke med en sammanlagd effekt på cirka 2 800 GWh per år.
Det motsvarar elektricitet till cirka 112 000 eluppvärmda villor eller hushållsel till en halv miljon hem.
Projekten har redan varit ute på samråd, vilket innebär att markägare, allmänhet och i detta fall även samebyar fått säga sitt. Att miljöversikter och konsekvensanalyser är gjorda och inlämnade till länsstyrelsen.
Nu återstår att lämna in en tillståndsanmälan den 19 december, för att komma närmare verkligheten med de cirka 100 meter höga vindsnurrorna.
- Om allt går enligt planerna kan bygget komma igång nästa höst, säger Jakob Norström.
Och bygget kräver en mängd arbetstillfällen när vägar ska anläggas, mark ska beredas och verken ska komma på plats.
- Det handlar om 2 000-3 000 årsverken under hela byggprojektet som beräknas pågå under fem till åtta år, säger han.
Dessa underentreprenörer planerar Statkraft SCA att hitta i Jämtland och Västernorrland.
Blir det inte dyrare att bara välja lokala entreprenörer?
- Nej, vi räknar med att det blir billigare. Det är ju en konkurrensutsatt upphandling.
- Men vi ser det som en fördel att använda och utveckla den kompetens som finns inom regionen. De har dessutom en bättre geografisk kunskap och ett bättre nätverk här, säger han.
Vilka yrkesområden behövs?
- Flera olika, bland annat inom anläggning, installationer, VVS, montörer inom el och bygg samt mätning och projektering.
Påverkar finanskrisen era byggplaner?
- Än så länge gör den inte det. Materialpriserna verkar gå ned i och med krisen vilket påverkar investeringskostnaden i positiv riktning. Men på längre sikt kan det hända att elpriset sjunker, vilket blir negativt för oss.
Investeringsbeslutet fattas först nästa höst, men bolaget räknar på en satsning om 16-20 miljarder. Och när bygget är klart beräknar de att cirka 45-50 heltidsanställda servicetekniker behövs, samt cirka 30-40 säsongsanställda under april-september.
I övrigt behövs annan personal till bland annat vägunderhåll och transport.
Fotnot: Årsverke = en persons ordinarie årsarbetstid.

Mer läsning

Annons