Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften är på väg - från 33 till 800 verk

I dag finns det 33 vindkraftverk med en effekt på minst 25 MW. Inom några år kan det stå cirka 800 stycken runt om i länet.

Annons
Just nu pågår bygget av vindkraftsparken i Havsnäs, om 48 vindsnurror.
För två dagar sedan berättade LT om planerna på 130 vindkraftverk söder om Sveg. Och tar man en titt på länskartan här intill ser man de planer som i dagsläget kommit länsstyrelsen till känna, vilken är den myndighet som prövar ärendena.
- Än så länge är det här en teoretisk kalkyl. Vi vet inte hur många verk det blir till slut. Det beror på hur det går med olika överklagan, samråd och hur det går med investeringar för exploatören, säger Massimo Cati, arkitekt vid samhällsplanering och boende vid länsstyrelsen.
Innan ett beslut kommer ifråga måste ansökan om att få bygga gå ut på samråd.
- Det innebär att alla ska få yttra sig. Exploatören får i samråd med länsstyrelsen göra miljökonsekvenser av projektet och en naturinventering. De får träffa allmänheten och markägare.
- Det är en process som kan ta upp till ett halvår eller mer, säger Massimo Cati.
Utifrån det som kommer in beslutar sedan länsstyrelsen om det blir tillåtelse att bygga.
- Men det är naturligtvis inte en lätt fråga. Det finns en stor potential för vindkraft i länet, men det är också stora frågetecken i form av potentiella konflikter och landskapspåverkan, säger han.

Mer läsning

Annons