Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft på Glötesvålen överklagas av Kammarkollegiet

Att tillåta vindkraftverk på Glötesvålen var ett grovt fel av miljödomstolen. Det anser den statliga myndigheten Kammarkollegiet som överklagar beslutet till Miljööverdomstolen.

Annons

Den 24 november förra året beslutade miljödomstolen i Östersund att Vindkompaniet skulle få bygga en vindkraftspark på Glötesvålen. Men domen har överklagats från flera håll. Statliga Kammarkollegiet anser inte att miljödomstolen fattat beslutet på rätt grunder och att flera allvarliga fel begåtts.

Kammarkollegiets jurist skriver i myndighetens överklagan att miljödomstolen i Östersund inte brytt sig om att besöka den plats där vindkraftverken ska sättas upp. Därför, menar juristen, har domstolen ingen möjlighet att bilda sig en uppfattning om vilka naturvärden som skulle påverkas av en vindkraftspark.

Kritiken från Kammarkollegiet riktar sig också mot att miljödomstolen inte hämtat in kommunens medgivande i frågan vilket domstolen är skyldig att göra enligt överklagan.

Kammarkollegiets överklagan anser att ärendet inte kan rättas till i Miljööverdomstolen men att den kan besluta att ärendet ska skickas åter till miljödomstolen i Östersund för ett nytt avgörande.

Flera andra har också överklagat domen.

Bland annat privatpersoner och föreningar. En aspekt som lyfts fram är att Vindkompaniet inte kommer att kunna återställa miljön när kraftverken tjänat ut.

Anledningen till det är att Vindkompaniet bara är skyldigt att avsätta 65 000 kronor per vindkraftverk för återställandet medan de som överklagar anser att kostnaderna är betydligt större än så.

Mer läsning

Annons