Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilseledande namn på kurs ger kritik från Skolinspektionen

Jämtlands gymnasieförbund får kritik av Skolinspektionen för en utbildning som elever trott skulle leda till körkort för tung lastbil. Kursen har dock bara varit förberedande.

Annons

Tidigare i år anmäldes Jämtlands gymnasieförbund till Skolinspektionen av en mamma till en elev på fordonsprogrammet. Mamman anser att eleverna tvingas betala för kostnader som rimligen borde ingå i utbildningen. Hennes kritik riktar sig främst mot att gymnasieförbundet gett sken av att eleverna under sin utbildning ska få ta körkort för tung lastbil trots att bara delar av körkortsutbildningen ingår.

Skolinspektionen håller med mamman om att kursens namn är missvisande. I beslutet står: ”Skolinspektionen anser dock att det är olämpligt att en kurs som inte leder till körkortsbehörighet C har getts namnet Körkortsbehörighet C.”

Jämtlands gymnasieförbund har svarat att man ska ändra kursens namn till Körkortsteori C så att inga missförstånd eller tveksamheter kan uppstå. Gymnasieförbundet anser dock att eleverna rimligen borde ha förstått att kursen inte innehöll en fullständig körkortsutbildning för tung lastbil eftersom den inte var så omfattande. Jämtlands gymnasieförbund skriver också i sitt svar att eleverna har fått muntlig information om kursen där lärare och studievägledare har förtydligat målen med kursen.

När det gäller kostnaderna i kursen så betalar gymnasieförbundet för den obligatoriska läkarundersökningen medan eleven själv får stå för ett körkortstillstånd på 220 kronor. Skolinspektionen tycker att den kostnaden är helt rimlig och anser inte att den strider mot skollagen på något sätt.

Mer läsning

Annons