Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill höja åldergräns på Yrancampingen

Åldersgränsen på Yrancampingen bör höjas, anser socialtjänsten i Östersund. ”Som det är nu tillåter vi att ungdomar får dricka alkohol trots att de är minderåriga”.

Annons

I dag, tisdag, ska socialnämnden i Östersund diskutera den utvärdering som socialförvaltningen gjorde i höstas vad gäller årets Storsjöyra.

Som LT tidigare berättat har socialtjänsten redan konstaterat att Yran, ur socialtjänstens perspektiv, var en tämligen bra tillställning.

Dels omhändertogs 55 minderåriga i år vilket är drygt 20 ungdomar färre än förra året.

Dels får ordningsvakterna en eloge i rapporten som på ett bra sätt klarade nykterhets- och legitimationskontrollerna vid insläppen till restaurangerna.

Nu ska hela slutrapporten diskuteras och läggas till handlingarna och det finns brister som socialtjänsten anser bör ses över.

En av de nya reglerna för i år var att bara de med biljett till Storsjöyran hade rätt att bo på campingen, vilket socialtjänsten ser som en positiv förändring.

”Det var mycket lugnare och mera städat där än vad vi kan minnas”, skriver socialtjänsten i sin rapport och påpekar att bara tre berusade personer omhändertogs i år jämfört med 21 personer året innan.

Men åldersgränsen på campingen bör höjas från 15 år till 20. ”Eller helst 20”.

”Som det är nu tillåter vi att ungdomar får dricka alkohol trots att de är minderåriga. Polisen hinner inte förverka alkohol som de annars gör t ex vid skolavslutningar. Som 18-åring kan man gå på krogen och köpa alkohol i övrigt är faktiskt gränsen 20 år i Sverige”.

Mer läsning

Annons