Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga Vinterpalats på Campus för 200 miljoner

/

Underjordisk skidtunnel, skidskyttebanor, skridskooval, och två hockeyrinkar. Hotell, sciencepark och forskningslokaler. A4 Campus planer på en stor arena på universitetscampus i Östersund lever. 200 miljoner kronor är prislappen.

Annons

På onsdagen beslutade miljö- och samhällsnämnden att upprätta ett förslag till program för ny detaljplan samt att planavtal ska upprättas.

– Det har gått extremt bra för vintersportcentrum. I fjol hade de 1,25 anställda, nu har de 16–18 personer. Forskning med ett internationellt renommé och så resultaten i världscupscirkusen måste vi ta till vara på, säger Thomas Fuchs, vd för A4 Campus AB.

I september 2007 skickade A4 Campus in en ansökan till Östersunds kommun om detaljplaneändring för delar av kvarteret Artilleristen 1, för att möjliggöra att använda marken för test-, träning- och tävlingsverksamhet.

Det är A4 Campus som tillsammans med Mittuniversitetet, Sveriges olympiska kommitté och Folkhälsoinstitutet som vill bygga en vinterarena på campusområdet, Vinterpalats campus. Arenan är tänkt att ligga i den östra övre delen av campus, vid korsningen Stugvägen - Genvägen.

Med hjälp av rullbara läktsektioner ska anläggningen kunna göras om till ishockeyarena med plats för 3 000 åskådare. Cirka två tredjedelar ska vara nedgrävda under jord. Arenan väntas kosta närmare 200 miljoner kronor att bygga.

, står det i ett brev som Thomas Fuchs skickat till nämnden.

Thomas Fuchs utgår från att en detaljplan ska vara klar i november nästa år.

– Men det här är inget man bygger på en gång. Tanken är att börja i liten skala och sedan bygga på, säger han.

– I och med arenan kommer 60 procent av den studerande befolkningen få tillgång till bra utrymmen för träning. Det handlar också om folkhälsa, säger Thomas Fuchs.

Han räknar i det in gymnasieverksamheten och att idén med Vinterpalatset går helt i linje med de diskussioner som Jämtlands gymnasieförbund för vad gäller ett gemensamt gymnasiecampus.

– Vi har gett Samhällsbyggnad i uppdrag att upprätta förslag till program för ny detaljplan.

– I ett senare skede måste naturligtvis kommunens arenagrupp också kopplas in, säger miljö och samhällsnämndens ordförande Göté Murén, s.

Mer läsning

Annons