Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor Sundin: Jag skänker anhöriga mina tankar

/
  • Att leva i nuet har blivit viktigt för Victor Sundin efter hemkomsten. ”Jag är väldigt prylfixad och gillar tekniska prylar mycket. Det gör jag fortfarande så en del kan säkert kalla mig för hycklare. Men jag tänker i alla fall mer nu på att leva i nuet och att materiella saker egentligen inte är så viktigt. Det kommer från att jag sett hur människor där nere har det svårt och jobbigt men ändå kan glädjas åt småsaker”, säger han.
  • Att leva i nuet har blivit viktigt för Victor Sundin efter hemkomsten. ”Jag
 
är
 
väldigt prylfixad och gillar tekniska prylar mycket. Det gör jag fortfarande så en del kan säkert kalla mig 
för hycklare. Men jag tänker i alla fall mer nu på att leva i nuet och att
 
materiella saker egentligen inte är så viktigt. Det kommer från att jag sett hur människor där nere har det svårt och jobbigt men ändå kan glädjas åt småsaker”, säger han.

I söndags dog två svenska soldater vid tjänstgöring i Afghanistan. För två månader sedan kom 21-årige Victor Sundin hem till Östersund efter tjänstgöring i Afghanistan.

Annons

– Jag tycker att det inträffade är oerhört tråkigt, och jag skänker de anhöriga till soldaterna och den afghanske tolken mina tankar, säger Victor Sundin.

Tiden hemma i Östersund har han använt till att bearbeta det han varit med om. Han har också börjat fundera över vad han ska göra i framtiden. En fortsättning av den militära karriären blir det inte.

I söndags blev det helt plötsligt väldigt nära mellan Östersund och den svenska campen Northern Lights i Mazar-i-Sharif. En av de omkomna visade sig vara uppvuxen på Frösön.

– Även om jag tycker att det är oerhört tråkigt vill jag poängtera vikten av deras insats, säger Victor Sundin. Området de patrullerade i är ett av de tyngst kriminellt belastade som finns i det svenska ansvarsområdet. Här huserar många talibaner. Det finns en flickskola precis utanför byn som står tom, med undantag för att den används för vapensmuggling. Samma skola har flera gånger använts för raketbeskjutningar.

Att upphöra med patrulleringen i det aktuella området skulle enligt Victor Sundin vara ett svek mot lokalbefolkningen.

– Lokalbefolkningen vet att all kontakt med patrullerande styrkor bestraffas, inte sällan med döden. Ändå kommer information fram, som förra veckan ledde till ett stort knark och vapenbeslag. Tidigare har det lett till gripandet av flera kriminella, säger han. Därför är det oerhört viktigt att man fortsätter patrullera detta område, trots att det också var här en afghansk tolk avled, fyra finska och fem svenska soldater skadades förra året.

Victor Sundin har ägnat månaderna sedan han kom hem åt att bearbeta tiden i Afghanistan.

– Jag har inte haft några särskilda tankar om enskilda händelser jag varit med om. Det har mest handlat om att bearbeta helheten, det är ju en speciell situation att vara i, säger Victor Sundin.

Han tjänstgjorde i Afghanistan i sju och en halv månad. Fem gånger under den tiden blev han och hans grupp attackerade av upprorsmän med gevär och bomber.

Victor Sundin berättar att han hade mardrömmar när han kom hem men att det inte rörde någon specifik händelse han varit med om.

– När man är där jobbar man i 120 procent. Jag hade tre tillfällen där jag var ledig elva dagar åt gången under tiden jag var där. Det tar ungefär tio dagar att få adrenalinet ur kroppen, det gjorde att man aldrig helt hann bearbeta upplevelserna där nere.

Arbetsdagarna där blev ofta långa det tror han också bidrar till att tankarna kommer efter hemkomsten än på plats.

Han följer inte med särskilt mycket i händelseutvecklingen i Afghanistan numera.

– Informationen och rapporteringen som tar sig till Sverige är väldigt långt ifrån de verkliga händelserna där. Det blev väldigt tydligt när jag kom hem. Det är därför jag inte följer det som händer där nu.

Direkt vid hemkomsten bestämde han att han skulle ta sig tiden att fundera över vad han vill göra i framtiden.

– Jag har inte bestämt mig än. Men jag har fått mig en bild av vad jag vill göra. Jag vill arbeta humanitärt på något sätt, jag vill hjälpa människor.

Läkare är ett yrke som finns med i hans funderingar.

Att han inte tänker fortsätta den militära karriären eller åka på utlandstjänstgöring igen beror på att han inte tycker det går att förena med ett familjeliv.

– Det innebär ju att man är borta långa perioder.

Hans plan den närmaste tiden är att skaffa ett jobb här hemma, vad som helst duger bra, och sedan börja plugga till hösten. Men inom kort kommer han att göra något som han drömt länge om.

– Ta tandemlicens i paragliding, skärmflygning.

Victor Sundin har flugit tidigare och har den första nivån av certifikat, som kallas student.

Att vara ute i naturen är en av hans favoritsysselsättningar och att åka längdskidor på ÖSK ligger högt i kurs.

– Och jag gillar utsikten över fjällen från Arctura.

Det är också stället han ville bli fotograferad på av LT:s fotograf.

Mer läsning

Annons