Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ställer högre krav än kommunen"

/
  • Patrik Persson, som har haft bilverkstad i 25 år, tycker inte att regelverket kring hanteringen av farligt avfall är krånglig.
  • Patrik Persson, som har haft bilverkstad i 25 år, tycker inte att regelverket kring hanteringen av farligt avfall är krånglig.
  • Dessa dunkar samlar upp spillolja.
  • Magnus Bergström äger företaget Sandbergs, som säljer produkter för att ta hand om farligt avfall med.

Patrik Persson driver en bilverkstad sedan 25 år tillbaka. Han tycker inte att regelverket kring hantering av farligt avfall är krångligt.

– Man har koll på läget. Ska man driva professionell verksamhet måste man ha det, säger han.

Annons

Östersunds kommuns inspektion av hur ett antal företag hanterar farligt avfall kom fram till att regelverket kan vara svårtolkat emellanåt. Patrik Persson, som driver bilverkstaden Tormec i Torvalla, håller inte med.

– Det känns hela tiden som att vi ligger före. vi har högre krav på oss inom Autoexperten, som jag tillhör, och andra tillhörigheter än kommunen ställer. Det är länge sedan folk hällde ut spillolja i gruset och det inte fanns om man inte såg det, säger han.

Patrik Persson har haft sin bilverkstad sedan 1987 och redan då började det komma krav på hur hanteringen av oljefilter och spillolja.

– Allt ska fraktas bort. Jag samlar på mig papper och dokumenterar varje liter. Sakta men säkert har ju alla lärt sig att man inte slänger batterier i soporna och det tänket tar man med sig här. Det är ingen skillnad.

Eftersom lagen inte tillåter att verkstäder fraktar bort sitt miljöfarliga avfall på egen hand tar han hjälp av ett företag som sköter den biten åt honom. Är det något han är osäker på med hanteringen ringer han till dem.

– Man försöker göra sitt bästa för att inte förorena miljön.

Magnus Bergström på företaget Sandbergs i Lugnvik, som säljer produkter som man tar rätt på miljöfarligt avfall med, tror att regelverket ibland kan feltolkas.

– Det är klart att det kan göras.Tyvärr är nog inte kommunerna tillräckligt pålästa heller. Där ställer man krav, men det är suddiga krav.

Mer läsning

Annons