Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss trygga trots att våldet ökar"

/
  • Kommunals företrädare Maria Jacobsson och Thomas Ålander har inte hört från sina medlemmar att de skulle vara otrygga på sjukhuset.
  • Lena Åkesson känner sig trygg på sin arbetsplats på akutmottagningen där de har väl inarbetade säkerhetsrutiner. Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Hot och våld har ökat under det senaste året på akuten vid Östersunds sjukhus. Men vakterna finns ofta i närheten.

Annons
LT kunde i går berätta om hur hårt ansatt Östersunds sjukhus är vad gäller brott.
Förutom hot och våld handlar det om stölder och skadegörelse.
Det är främst akut- och psykmottagningen som hårdast drabbade när det gäller hot och våld.
Undersköterskan Lena Åkesson arbetar på akutmottagningen sedan länge. I fickan bär hon, liksom de övriga på avdelningen, alltid ett överfallslarm.
Händer det något trycker hon på knappen och sjukhuset vakter kommer till undsättning.
- Det är mest nattetid det är stökigt, säger hon, ringer någon på klockan är vi alltid två som öppnar tillsammans. Dessutom finns det en övervakningskamera vid dörren.
Kjell Nilsson är chef på avdelningen och han säger att både vakterna och polisen kommer väldigt fort när de larmar.
Thomas Ålander är huvudskyddsombud inom Kommunal och Maria Jacobsson facklig förtroendevald inom landstinget och de säger att det inte kommit någon begäran till dem från medlemmarna om hjälp och stöd.
- Jag har däremot sagt att vakten borde kallas i förebyggande syfte, de bör inte vänta till dess det blir akut, säger Thomas Ålander.
- Vakten går ofta här på akuten och ibland plockar vi in extra vakter också. Exempelvis under Storsjöyran då har vi en extra vakt placerad här, säger Kjell Nilsson.
Men personalen är inte rädd för att gå till jobbet, det hävdar både Kjell Nilsson och Lena Åkesson. De känner sig trygga med säkerhetssystemet.
Kjell Nilsson säger att de anställda har blivit bättre på att skriva avvikelserapporter på order av honom.
- Vi pratar mycket om hot och våld också, det är viktigt med bra rutiner, säger han. Blir någon allvarligt skadad i arbetet anmäler vi detta till Arbetsmiljöverket.
Men Thomas Ålander säger att han aldrig har behövt skriva någon arbetsskaderapport på hot och våld i varje fall.
- Men vi hjälper till att skriva rapport om arbetsskada och vid den årliga skyddsronden hör vi efter hur personalen mår, säger han. Vi är inte heller främmande för att vara bisittare vid en rättegång om någon vill det.
- Frågor om arbetsmiljö lever hela tiden, men vi har inte fått någon anmälan från arbetsplatsombuden att det är stora problem.

Mer läsning

Annons