Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner att djurskyddet kan bli lidande"

Djurskyddsinspektörerna är oroliga för kvaliteten i djurskyddet med en halverad styrka och långa avstånd efter omorganisationen vid årsskiftet.
- Vi känner att djurskyddet kan bli lidande eftersom vi inte får den stödjande och förebyggande rollen som myndighet, säger en inspektör.

Annons
Från årsskiftet blir länsstyrelsen huvudman för djurskyddet i länet. Kommunerna överlämnar ansvaret och meningen är att djurskyddet ska bli bättre.
Men det finns skeptiker. Framförallt vad gäller organisationen där samtliga inspektörer som i dag finns stationerade ute i kommunerna nära djurägarna, hamnar på ett kontor i Östersund.
- Jag känner en oro hur det här ska gå ihop. Hur blir kvaliteten på djurskyddet med nästan en halverad styrka som dessutom måste utgå från Östersund med de långa sträckor som det kommer att innebära att köra, säger en djurskyddsinspektör.
- Sitter man i Östersund på ett kontor blir det telefon, brev och ingen personlig kontakt. Det finns en risk att man kommer till en djurägare i det andra, tredje eller kanske fjärde skedet och då är det ett omhändertagande direkt.
Anders Norling, länsveterinär som blir chef för den nya organisationen, sade så här till LT i augusti:
- Som det är i dag hinner de kommunala inspektörerna mest bara med de akuta ärendena och inte rutinkontrollerna. Med ett nytt och effektivare arbetssätt där vi alla arbetar tillsammans tror jag att det kan bli bättre än i dag.
En inspektör kommenterar:
- Jag förstår inte vad samarbetet går ut på. Som djurskyddsinspektör jobbar du till 99 procent på egen hand.
En annan inspektör konstaterar att de oanmälda besöken hos djurägare, som är en förordning som den ansvariga djurskyddsmyndigheten måste följa, kan bli problematisk.
- Jag kan inte tänka mig att djurskyddet ska bli sämre med länsstyrelsen som huvudman, men det är det här med avståndet. Du kan ju få fara till Blåsjön och det tar ju sin tid. Vem ska betala för alla resorna? Och vad händer när man gör ett oanmält besök?
- Du far inte till Blåsjön på vinst och förlust. Är ingen djurägare hemma är det kört och du har kört 60 mil förgäves.
LT sökte på torsdagen Anders Norling för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons