Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan bara beklaga felaktigheten”

Det finns möjlighet för Torsten Hedin att få uppgifterna i sin journal ändrade. Någon fara för hans hälsa ska heller inte finnas.

– Vi kan bara beklaga felaktigheten, säger Eva Lindberg som är enhetschef för område medicin på Östersunds sjukhus.

Annons

Eva Lindberg är enhetschef på avdelningen där Torsten Hedins läkare arbetar. Eftersom hon inte är ansvarig för Torstens vård har hon på grund av läkarsekretessen heller inte tillgång till hans journal eller vidare information kring hans fall.

Hon utgår från att det varit den mänskliga faktorn som slagit till.

– Tyvärr händer felaktigheter emellanåt och det är lika beklagligt varje gång det händer. Vi prioriterar patientsäkerhetsarbetet högt på avdelningen och som tur är så sker misstag väldigt sällan, säger hon.

Beträffande Torstens icke-existerande pacemaker ska oriktigheten i hans journal inte innebära någon risk för hans personliga hälsa.

– Om han skulle bli inlagd av någon anledning så skulle det synas på en gång att han inte har en pacemaker. Även om det inte är någon ursäkt för att det står fel i journalen kan jag inte se att den här felaktigheten skulle kunna skada patienten eller påverka hans säkerhet, säger hon.

Eva Lindberg berättar att det normala förfarandet när uppgifter i en patientjournal är omstridda mellan läkare och patient är att patienten vänder sig till Socialstyrelsen och beskriver vad det är som man vill ändra eller ta bort.

– Det händer emellanåt att patienter inte vill ha med vissa uppgifter i sina journaler av olika skäl, exempelvis kan de tycka att något inte stämmer eller är obekvämt att ha med i journalen. I den typen av fall är det bara Socialstyrelsen som kan ändra det som skrivits, säger hon.

– Men här är det en direkt felaktighet och som jag ser det borde den ansvariga läkaren kunna ändra det.

Det är också rådet som hon ger till Torsten.

– Han bör ta kontakt med sin läkare och berätta vad som hänt för att kunna rätta till det som är fel. Det är besvärande när den här typen av händelser inträffar och vi kan bara beklaga det som hänt, säger Eva Lindberg.

Mer läsning

Annons