Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inte sett botten på det här"

Under den senaste veckan har mer än 75 personer varslats bara i Jämtland. Och fler är att vänta enligt arbetsförmedlingens prognoschef.
– Vi har absolut inte sett botten av det här, säger han.

Annons
Storvarslen på Volvo får konsekvenser även i vårt län. Här finns 132 personer anställda hos underleverantörer som ligger risigt till. När jättarna faller drar de många mindre företag med sig och den ekonomiska krisen sprider sig som ringar på vattnet.
Enligt preliminära siffror från arbetsförmedlingen så har 7189 personer i landet varslats från sina arbeten i september i år. I fjol stannade siffran på 2951.
Det handlar alltså om mer än en fördubbling. Fram till den 8 oktober hade 6 200 personer varslats om uppsägning under oktober månad. Och fler är att vänta enligt arbetsförmedlingen.
– Det kommer att fortsätta att öka, vi har absolut inte sett botten av det här, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Han hade väntat sig en naturlig dämpning i efterfrågan eftersom konjunkturen var på väg neråt, men finanskrisen som började med de så kallade subprimelånen i USA har växt till en extrem global kris som vi inte har sett sedan efterkrigstiden.
– Ingen vet hur länge det här kommer pågå. Nästa år blir mycket tufft men sedan får vi se om åtgärderna kan bromsa upp krisen i banksektorn, säger Tord Strannefors.
När man jämför det som händer nu med lågkonjunkturen på 1990-talet så finns en markant skillnad. Då var det begränsat till Sverige och i viss mån Finland, medan det den här gången kommer utifrån.
– Sverige har haft förhållandevis bra siffror men vi är en liten öppen ekonomi som alltid varit beroende av stor export, säger Tord Strannefors.
Även om fordonsindustrin är väldigt beroende av USA där ägarna sitter, så går endast sex till sju procent av den totala exporten dit. Däremot går 75 procent av den svenska exporten till Europa som tappar i konkurrenskraft när dollarn försvagas. Andra näringar där varsel är att vänta är massa- och pappersindustrin eftersom det finns ett överutbud där. På det följer sågverken och maskinindustrin.
– Det som händer är att både företag och privatpersoner skjuter investeringar på framtiden eftersom det är svårt att låna pengar. Bankerna lånar heller inte till varandra som vanligt och då skjuts marknadsräntorna upp. När hushållen slutar spendera så drabbas i slutändan hotell, restaurang och handelssektorn och ännu fler jobb försvinner. Det hela blir en ond cirkel helt enkelt, säger Tord Strannefors.
J Sverige har haft förhållandevis bra siffror men vi är en liten öppen ekonomi som alltid varit beroende av stor export.
Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen

Mer läsning

Annons