Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veden räcker inte till i vinterkylan

/
  • Torbjörn Skoog driver ensam företaget Hackås Ved & Skoog. Den här kalla vintern har han fått jobba hårdare              än någonsin, efterfrågan på ved har varit stor och han tvingas nu tacka nej till många kunder.”Det känns både och, det är roligt att sälja bort allt, men det är aldrig roligt att säga nej till kunder”, säger Torbjörn Skoog om att veden sålts slut.Torbjörn Skoog driver ensam företaget Hackås Ved & Skoog.

Vinterns hårda kyla har ökat efterfrågan på ved och lett till vedbrist i landet. Torbjörn Skoog driver vedproduktionsföretag i Hackås sedan 15 år tillbaka och han har aldrig varit med om något liknande.

Annons

Torbjörn Skoog som driver företaget Hackås Ved & Skoog har aldrig tidigare varit med om att veden sålt slut så här tidigt. I vanliga fall brukar inte veden säljas slut förrän i april.

– Jag har alltid haft ved kvar mot slutet men de många köldperioderna har gjort att efterfrågan på ved ökat. Nu är det är nästan omöjligt att få tag på ved eftersom de flesta sålt slut, berättar Torbjörn.

Torbjörn jobbade tidigare som byggarbetare men då byggarbetena minskade och många byggare permitterades kom idén att starta företaget.

– Jag har alltid haft ett skogsintresse och tänkte att jag skulle koppla in skogen på något sätt i mitt yrkesliv, berättar Torbjörn.

Sammanlagt producerar Torbjörn 600 kubikmeter ved per år på sin gård i Östnår med utsikt över Storsjön och fjällen. Hälften av produktionen säljs under vintern. Torbjörn kör ut lassen till sina kunder och störst del av produktionen går till privatpersoner i Bergs och Östersunds kommun men han har även haft andra kunder.

– Bara under dagen har det ringt två för att beställa ved och jag har avböjt omkring 30 beställningar hittills, säger Torbjörn. Det känns både och, det är roligt att sälja bort allt, men det är aldrig roligt att säga nej till kunder.

Den ökade efterfrågan har gjort att Torbjörn höjt priserna nu på slutet till 550 kronor per stjälpmått för björkved och 450 kronor per stjälpmått för blandved.

– Nackdelen är att det är allt fler som säljer privat till underpriser. När jag ser annonser på hösten där ved säljs till underpris vill jag bara ringa och säga att det är bättre att de skänker bort veden. Det är mycket jobb med att sälja ved, säger han. Det är ett ensidigt jobb som går ut på att klyva och trava ved så det gäller att alternera arbetet.

Redan innan vintern hade Torbjörn aningar om att veden skulle sälja slut.

– Det var en extremt dålig och blöt höst så det gav dåliga omen redan innan vintern, säger han.

Torbjörn köper in björk- och blandskog av skogsbolagen. Då Torbjörn sköter företaget ensam hinner han inte både avverka skog och klyva ved.

– Jag skulle vilja utöka produktionen av ved men jag hinner inte mer än jag hinner. Jag funderar på att skaffa bättre maskiner, för att på så sätt kunna utöka produktionen.

Det är på gränsen att det går runt för företaget och därför är Torbjörn glad över att ha arbete på sidan om som studiecirklar och projektet Säker Skog.

– Det bästa med jobbet är friheten att välja själv hur jag lägger upp mitt arbete, säger Torbjörn.

Många upplever samma sak som Torbjörn, Lövsta Snickeri inom Östersunds kommuns serviceförvaltning har också sålt slut på sin produktion av torrved och säljer nu halvrå ved.

– Det är hårdare att få den att ta eld men det går om man har rätt utrustning, säger Jerry Tjärnhage.

Mer läsning

Annons