Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra station rustas upp för 1,5 miljon

/
  • Renovering eller rivning? Det liggande förslaget just nu är att Östersunds kommun ska satsa 1,5 miljoner kronor på att rusta upp Västra station i Badhusparken. Enligt länsmuseet klassas byggnaden som kulturhistoriskt värdefull. fastigheten är dock inte byggnadsminnesförklarad.

Västra station i Badhusparken föreslås att rustas upp för lite drygt 1,5 miljoner kronor.

Tanken är bland annat att ett bygga ett nytt omklädningsrum med dusch.

Men det är kommunstyrelsen som har det sista ordet om det blir uppfräschning eller rivning.

Annons

Tjänstemännen på Östersunds kommun har tittat närmare på hur framtiden kan komma att bli med Västra station i Badhusparken.

Tre förslag har lagts fram:

• Rivning av hela anläggningen till en kostnad av 517 000 kronor.

• Rivning och uppbyggnad av bullerplank samt skapa plats för fyra toaletter för 1,7 miljoner kronor.

• Renovering och uppfräschning av hela anläggningen för 1,5 miljoner kronor.

I februari beslutade politikerna i miljö- och samhällsnämnden att gå på det sistnämnda förslaget, att renovera fastigheten.

Politikerna anser att det finns goda utvecklingsmöjligheter för Västra station.

”Västra stations trånga utrymmen begränsar användbarheten. Ett tillskapande av ett uppvärmt omklädningsrum, kanske med dusch, samt låsbara skåp för förvaring bedöms dock vara genomförbart och skulle öka servicen i parken på ett bra sätt. Befintligt omklädningsrum vid sjöbutiken/uthyrningen är ofta fullt”, står det i utredningen.

Enligt utredningen kommer fasader att behöva målas om. Ytterdörrar, stentrappor, elledningar och yttertak måste bytas. Dessutom är förslaget att fyra toaletter placeras i anslutning till anläggningen till en total kostnad av 80 000 kronor.

Avslutningsvis poängterar tjänstemännen, i utredningen, att det är mest ekonomiskt fördelaktigt att renovera Västra station istället för att riva.

Samtidigt har kommunfullmäktige flaggat för att det inte kommer att anslås extra pengar för en eventuell ombyggnad.

Den 30 mars ska kommunstyrelsen ta ställning till om miljö- och samhällsnämnden får ta kostnaden själv eller om kommunstyrelsen pytsar in extra pengar.

Mer läsning

Annons