Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerviksboende förkrossade när samlingslokalerna revs

/
  • ”De har varit snabba byggubbarna”, säger Gustin Groth, när han står i det som i förra veckan var terapilokalen. Foto: Jan Andersson
  • Ann-Marie Johansson har tillbringat de flesta dagarna på seniorboendet vid vävstolarna och med sitt handarbete. ”Nu får jag sitta ensam i lägenheten och handarbeta, det känns tråkigt”, tycker hon.  Maken Sven-Erik är mest upprörd över att musikunderhållningen försvinner. ”Även gamla behöver kultur, säger han.
  • Gunno Andersson på PRO blev utan lokaler och Gustin Groth, som bor på seniorboendet, tycker att Västervik nu liknar en stor byggplats.
  • Hela den här delen av Västervik håller nu på att byggas om.

Över en natt förlorade Västerviks äldreboende sin dagcenterverksamhet, sitt bibliotek och sin samlingssal och kiosk. De inneboende tycker inte att de blivit informerade om att deras samlingslokaler bland annat ska byggas om till demensboende.

Annons

– Varje dag har jag tillbringat många timmar i terapilokalen och handarbetat och vävt. Nu får jag sitta hemma ensam i lägenheten om jag vill hålla på med handarbetet. Det var ljuspunkten på dagarna när man träffade alla som bor här och pratade bort en stund.

Det säger Ann-Marie Johansson på seniorboendet i Västervik på Frösön sedan äldreboendets samlingssalar nu rivits bort och ska ersättas med avdelningar för demensboende och växlingsvård.

Nu kommer det i fortsättningen inte finnas några samlingslokaler eller terapilokaler på Västervik.

Ann-Maries make Sven-Erik är lika kritisk till att Västervik helt plötsligt saknar alla former av samlingssalar.

– Tidigare har jag åkt runt och underhållit på olika pensionärsboenden. På alla ställen finns en sal för gudstjänster eller underhållning. Men här blir vi utan. Vår fina orgel som fanns i samlingssalen slog byggarbetarna sönder men pianot hann vi rädda.

Sven-Erik Johansson tycker att även äldre människor har behov av kultur.

– Jag förstår inte att man inte kunde ha ritat in en samlingssal i de nya planerna.

Gustin Groth bor också på seniorboendet.

– Vi fick inget besked om att våra lokaler skulle bort. Helt plötsligt var våra vävstolar borta och det var byggubbar överallt. Jag tycker att vi borde ha blivit informerade om att det skulle bli ombyggnader här.

PRO har också tappat sina lokaler på Västervik. Här har man haft sina studiecirklar och möten och man har ordnat samkväm och underhållning i samlingssalen.

På frågan om inte lokalerna behövs på Västervik svarar enhetschefen Eva-Lii Berglund att det måste politikerna som tagit beslutet svara på.

Katarina Nyberg-Finn är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon förstår att några boende på Västervik kan vara besvikna på att deras samlingslokaler försvunnit.

– Men jag tror att våra skattebetalare blir nöjda över att de stora lokalerna kommer att användas på ett effektivare sätt. Nu har de många gånger stått tomma. Efter ombyggnaden ska dagverksamhet för dementa och även växelvården, där de som behandlas hemma få komma hit, så att de anhöriga kan få avlastning.

Katarina Nyberg-Finn säger också att de som nu har använt vävstolarna på Västervik kan få göra det även i framtiden.

– Vi får ordna lämpliga lokaler till det, säger hon. När det gäller PRO så säger jag samma sak där, vi ska se om det går att ordna nya lokaler till dem om de vill fortsätta att vara på Västervik.

Mer läsning

Annons