Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårstädningen har börjat

/
  • Andrés Espigares är en av kommunens väghållare som i veckan börjat göra stadens gator fria från löv, grus och sand. Ett tydligt vårtecken som förmodligen innebär att våren är här för att stanna.
  • Olle Andersson är anställd på kommunens tekniska förvaltning och ser till att Stortorget är fritt från skräp året om. Han säger att det går bättre att städa nu när gatorna börjat sopas rena från grus.

Nu ska sanden bort från Östersunds gator och torg. Vårstädningen har börjat och ser dessutom ut att kunna genomföras fortare än vanligt tack vare en stabilt kall vinter.

Annons

Sopningen av stadens gator är för många ett tydligt vårtecken och den här veckan har städningen kommit igång på allvar. I år kommer vårstädningen dessutom gå snabbare då sandningsbehoven inte varit så stora i vinter. Detta eftersom vädret var ganska stabilt kallt med få halkperioder.

– Det stämmer. Vi beräknar att vara klara med vårstädningen några veckor tidigare än vanligt i år, i mitten på maj ungefär, säger Bengt Abrahamsson, gatuchef på Östersund kommun.

Han berättar att årets milda väder också gör att arbetet kan börja tidigare på morgonen medan det fortfarande inte står så många parkerade bilar i vägen. Städningen börjar först och främst i centrum och går sedan utåt. Gågatan är prio ett, sedan gäller de stora bussgatorna och gång och cykel vägar där många rör sig. Visserligen finns ingen garanti för att våren stannar på allvar redan nu, men det spelar ingen roll för arbetet.

– Vissa år har det hänt att vi sopat på förmiddagen och sandat på eftermiddagen igen. Men det betyder så mycket för trivseln i staden att det är rent så vi vill få bort det så fort som möjligt.

Andrés Espigares och Håkan Dahlström är två av dem som under veckan befunnit sig på Östersunds gator med blåsmaskiner i händerna. De anser att de är mer lättjobbat i år än tidigare, framförallt i bostadsområden där det sandats väldigt lite under vintern.

– Vi är i stort sett klara med centrum och håller idag på med gångvägarna ovanför, säger Andrés.

– Nu hoppas vi bara på lite regn. Det gör att det dammar mindre och ger ett snyggt slutresultat, säger Håkan.

Mer läsning

Annons