Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta scenariot – 20 000 behöver vård i åtta veckor

/
  • ”Något besöksförbud kommer inte att införas på Östersunds sjukhus”, säger Ingalill Persson, chef på akuten, och Ulf Ryding, som ansvarar för sjukhushygien. Foto: Håkan Luthman
  • ”Vaccinera er”, blev uppmaningen från biträdande smittskyddsläkaren Micael Widerström till allmänheten.

Om det värsta skulle hända kommer 20 000 länsbor att bli så sjuka i den nya influensan att de behöver vård under cirka åtta veckor. Varannan person som vaccinerar sig kan dessutom bli sjuk av vaccinet. Ändå uppmanar specialistläkarna vid Östersunds sjukhus allmänheten att verkligen vaccinera sig.

Annons

I går överlämnades också specialistvårdens pandemiplanering till landstingsdirektören för beslut. Nu står länet väl rustat om det värsta skulle hända.

– Att ge vaccin till många så tidigt som möjligt gör att risken för ett stort utbrott minskar, säger smittskyddsläkare Johan Wiström.

Allt har gåtts igenom – från vårdplatser, tillgång på vårdpersonal och material och hur informationen ska gå till.

Inom kort kommer samtliga länets hushåll att få ett brev hem med information om var och när vaccinationen kommer att pågå.

– Vi har prioriterat akut verksamhet, barnkliniken, kvinnokliniken och infektionsklinken, säger Ingalill Persson, verksamhetsområdeschef för akuten.

– Nu finns en beredskap att öppna en särskild influensamottagning på hud och kön om belastningen blir för hög inom primärvården eller akutmottagningen.

Men några planer på att införa besöksförbud på sjukhuset på grund av svininfluensan har de inte.

– Jag tror inte att besöksförbud är ett bra sätt, säger biträdande smittskyddsläkare Micael Widerström.

Däremot kommer akuten att separera flöden av patienter för att skilja influensapatienter från andra med livshotande tillstånd. Det kommer att öppnas en barninfluensamottagning och gravida kommer att prioriteras och få sin vård på kvinnokliniken.

– Vi har fått tydliga instruktioner att gravida ska vaccineras och de tillhör därför en prioriterad grupp, säger mödrahälsovårdsöverläkare Pia Collberg. Här överstiger risken med vaccination vinsterna.

Per Hedman filar just nu på formuleringen i ett brev som ska skickas till barn som tillhör riskgruppen. Ett problem är att vaccinet inte är godkänt för barn under 3 år. Helt klart finns det en oro bland föräldrarna.

Vaccinet mot svininfluensa är dessutom odlat på ägg, det innebär att äggallergier inte kan få något skydd.

– Det känns inte bra att inte kunna ge vaccin till alla barn, säger barnhälsovårdsöverläkare Per Hedman.

I början av oktober räknar de med att vårdpersonalen, de som arbetar nära patienterna, ska få sitt vaccin. Vaccinationen är frivillig och berör 2 500 anställda i första läget, övrig personal vaccineras senare.

Men det finns en risk med att vaccinera sig, det kan ge biverkningar.

– Det kan hända i 50 procent av fallen, säger Micael Widerström, men det blir lindriga biverkningar under ett–två dygn.

Trots att det har kommit nya rön från olika läkemedelsföretag kring att det endast behövs en dos vaccin, är det fortfarande två doser som gäller i Sverige.

Fem fall av svininfluensan har hittills konstaterats i vårt län, de tre första kom under juli månad.

Inom några veckor lovar Micael Widerström att de kommer att kunna gör snabbtester på sjukhuset i Östersund, då kommer provsvaren tidigare eftersom de inte behöver skickas till viruslaboratoriet i Umeå.

När vaccinationerna kommer igång blir den största utmaningen att styra medborgarna till de olika vaccinationsstationerna i länet.

– Dessutom ska allt dokumenteras och alla ska få vaccinationskort, säger Carl-Göran Persson som är ansvarig för vaccinationsplaneringen i länet. Vi håller som bäst på att titta på en webbaserad lösning för dokumentation.

– Vi börjar med riskgrupperna och därefter kommer de yngre eftersom de tillhör riskgruppen.

Mer läsning

Annons