Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varselvågen leder inte till lika många arbetslösa som befarat

/
  • I går presenterade regeringen sin vårbudget och chefen för arbetsförmedlingen i Östersund, Christina Storm Wiklander, är nöjd med att mer pengar avsätts till praktikplatser. Foto: Ulrika Andersson

Även om flera stora varsel lagts på arbetsplatser i Östersundstrakten ser det inte ut att bli lika många som arbetslösa som befarat.Situationen har löst sig för många. Den bedömningen görs på arbetsförmedlingen.

Annons

Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef i Östersund, tycker det är positivt att regeringen avsätter mer pengar till praktikplatser i vårbudgeten för att möta den stigande arbetslösheten under våren.

Behöver arbetsförmedlingen något mer utöver det som regeringen avsierat om i vårbudgeten?

– Egentligen inte. I dag kan vi gå in med en praktikplats för personer över 25 år från dag ett. Men inte för personer som är under 25 år som måste vänta tre månader och det kan bli bekymmersamt, säger Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef i Östersund som vill att tremånadersgränsen försvinner.

Hon uppmanar företagen att se om sina hus och hitta rätt person genom de här praktikplatserna, innan konjunkturen och arbetsmarknaden vänder. Inom några år blir det stora pensionsavgångar med risk för arbetskraftsbrist.

– Vi får pengar så att vi inte behöver säga nej till någon som hittat en bra praktikplats.

– Nu finns det också väldigt bra anställningsformer med halverad arbetsgivaravgift för ungdomar under 25 år. Vi märker att de efterfrågas av arbetsgivarna och att intresse finns för att anställa dem, säger Christina Storm Wiklander.

I februari visade arbetsmarknadsläget i Jämtland att de lediga platserna fortsatte att minska och att långt färre sommarvikariat anmäldes. Har den bilden förstärkts under mars månad?

– Ja, den har förstärkts och sommarjobben har fortsatt att minska. Jämfört med perioden januari–mars förra året har de minskat med 138 platser.

– Det är bekymmersamt eftersom många unga får sitt första fasta jobb i samband med sommarvikariat, konstaterar Christina Storm Wiklander.

Alla som varslats tidigare är dom på väg ut till våren?

– Ja, i slutet på april–maj kommer de första stora varslen till oss på arbetsförmedlingen. Men för väldigt många har det faktiskt löst sig vilket är väldigt positivt.

– Det blir inte den stora inskrivning av arbetslösa som befarades när exempelvis Flextronics lade sitt varsel, enligt Christina Storm Wiklander.

Den 11 maj har arbetsförmedlingen en rekryteringsdag där möjligheterna på arbetsmarknaden ska lyftas fram.

För det finns en hel del jobb också. I februari var det 535 nyanmälda platser, visserligen 244 färre jämfört med motsvarande tid för ett år sedan men då var det också högkonjunktur.

Mer läsning

Annons