Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varselsamordnare träffades i Stockholm: Det krävs snabba åtgärder

Landets alla varsel-samordnare träffades i fredags för att diskutera de åtgärder som behövs under den rådande lågkonjunkturen.
- Det krävs snabba åtgärder, säger landshövding Britt Bohlin.

Annons
I torsdags utsågs länets landshövding Britt Bohlin till länets regionala samordnare för de varsel som nu duggar tätt. Och redan på fredagen samlades landets alla samordnare i Stockholm för att diskutera det rådande läget.
Och det krävs snabba åtgärder. Det var samordnarna ense om.
- Vi hade en genomgång där vi tog upp det som hänt i alla län och vi hade en ganska enad syn på vad som krävs, säger Britt Bohlin.
Det var framförallt fyra saker de lyfte fram.
- Det krävs flexibla möjligheter till resurser för olika utbildningar, både korta och långa, yrkesutbildningar och på universitetsnivå, säger Brott Bohlin.
På så sätt kan man till exempel få behålla de som nu varslas i exempelvis småhustillverkningen kvar i länet under lågkonjunkturen, förklarar hon.
Den nationella samordnaren Jöran Hägglund vill inte ge några tidsaspekter på de åtgärder som kan väntas ute i landet, men säger till TT att:
- Vi vet att det här är bråttom. Men vi har sagt att det är viktigt att alla förstår, om man omfördelar platser inom högskolan så måste också de som blir av med platserna ha förståelse för det.
I övrigt tyckte varselsamordnarna ute i landet att det behövdes arbetsmarknadspolitiska åtgärder och att "regelverket är lite fyrkantigt".
- Vi ska hjälpa människor till de jobb som faktiskt finns, som exempelvis turismen här i länet, säger Britt Bohlin.
Infrastrukturen och de finansiella systemens svårigheter är också något som måste hanteras, ansåg de.
- De åtgärder vi föreslagit är väl kanske väl kända, men jag känner ändå att jag har fått nya idéer som jag kan ta med mig hem till länet och det gäller att dammsuga efter alla möjligheter som finns, säger hon.
Några medel eller tydligare riktlinjer än så fick inte de regionala varselsamordnarna med sig hem. Det kan väntas tidigast i februari, då samordnarna ska träffas på nytt.

Mer läsning

Annons