Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmefläktar tros ligga bakom brand

/
  • Larmet om branden i ladugården i Kallsta inkom just före klockan 23:30 i går kväll och då var byggnaden redan övertänd. Men de djur som fanns i byggnaden kunde evakueras.

Överhettade värmefläktar tros ligga bakom ladugårdsbranden i Kallsta i natt.

– De fick ut alla djur, säger Bengt Stadin, Jämtlandspolisen.

Men riktigt så var det inte. Åtta höns och två kattor dog i lågorna.

Annons

Under natten mot torsdag brann en ladugård i Kallsta norr om Lit ned. Omkring 70 nötdjur fanns i byggnaden och brandplatsens absoluta närhet, men de getter och nötdjur, cirka 20 djur, som bodde i den nu nedbrunna ladugården kunde evakueras. Däremot dog enligt gårdsägaren två katter och åtta höns.

Det var 30 grader kallt på platsen och bland brandkårens vattenslangar trampade de hemlösa getterna och nötdjuren runt på gårdsplanen.
– Det finns ingen misstanke om brott. Det verkar som att det är några överhettade värmefläktar som det börjat brinna i, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.  

Räddningstjänst från Östersund, Hammerdal, Krokom, Lit samt ambulans och polis kallades till platsen. Men det fanns inget annat att göra för brandmännen än att försöka skydda de närliggande byggnaderna. Med hjälp av värmekameror och vattenbegjutning såg räddningstjänsten till att elden inte spred sig till någon av de omkringliggande byggnaderna, bland annat var ett tak tvunget att rivas för att förhindra att elden skulle sprida sig.  

Mangårdsbyggnad och ytterligare ekonomibyggnader fanns väldigt nära brandplatsen.
– Vårt arbete nu handlar om att skydda omkringliggande byggnader, sa räddningsledaren ungefär klockan 00:30.
Vid 01-tiden bedömdes den första delen av insatsen vara avslutad och delar av de brandstyrkor som kallats ut kunde återvända, medan de kvarvarande

Mer läsning

Annons