Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm sjö ger lite snö

/
  • Just nu går snökanonerna för fullt på Frösön men temperaturen i luften och vattnet är lite för hög för att vara optimal.

Snökanonerna dundra för fullt så fort temperaturen tillåter. Men Gustavsbergsbacken kommer troligen inte öppna förrän efter nyår.

Annons

– Vi kör så hårt vi kan dygnet runt nu, säger Ulf Löfvenberg som är enhetschef på den tekniska förvaltningen inom park och fritidsområdet, Östersunds kommun.

Vattnet till snökanonerna tas från Storsjön, något som ställer till lite problem så här års. Vattnet som används till snötillverkning bör vara så kallt som möjligt för att maximal volym snö ska kunna sprutas ut.

– Som läget är nu så får vi skruva ner vattenflödet i kanonerna när vi ligger på marginaltemperatur som vi gör nu, säger Ulf Lövfenberg.

Vid maxflöde strömmar 210 000 liter vatten genom ledningarna varje timme. Men då krävs mer kyla än de fem minusgrader som råder just nu.

– Vi hoppas kunna öppna strax efter nyår, säger Ulf Löfvenberg. Nu hoppas vi på kyligt väder och kanske även lite hjälp med snö från ovan.

Mer läsning

Annons