Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje dag är Alla hjärtans dag på sjukhuset

/
  • Hjärtrytmen för patienterna följs noga på dataskärmarna på mottagningenFoto: Håkan Luthman
  • Här är det hjärtan överallt, inte bara på Alla hjärtans dag
  • Dessa ”hjärtpresenter” fick hjärtenheten när de nya lokalerna invigdes 2004.
  • Hjärtsjuksköterskorna Sara Magnusson, Marie Larsson och Emma Cooper diskuterar dagens patienter.
  • Hjärtsjuksköterskan Pernilla Johansson och verksamhetschefen Eva-Britt Granström på hjärtenheten älskar           verkligen sitt jobb. Foto: Håkan Luthman

På hjärtenheten på Östersunds sjukhus är det Alla hjärtans dag – varje dag. Nu gläds de åt att antalet hjärtinfarkter minskar.

Annons

– 1988 drabbade 420 jämtar av hjärtinfarkt, säger överläkare Bosse Friberg. Förra året var siffran 300, 60 procent män och 40 procent kvinnor.

Totalt tar enheten emot runt 3000 hjärtsjuka patienter varje år.

Vi träffar hjärtsjuksköterskan Pernilla Johansson och verksamhetschefen Eva-Britt Granström.

De berättar engagerat om sitt arbete och det märks att de trivs med det de gör.

Pernilla Johansson har jobbat här i 16–17 år och Eva-Britt Granström sedan slutet av 1970-talet, de senaste åren som chef.

Fler män än kvinnor får hjärtinfarkt men de insjuknar senare i livet.

– Om männen insjuknar vid 65 till 75 år ålder insjuknar kvinnorna mellan 75 och 85 år, säger Pernilla Johansson. Det beror på att kvinnan är skyddad av östrogenet.

Är det svårare att ställa diagnos på kvinnor?

– Kvinnans hjärta är mindre och därför kan det vara svårare, dessutom är symtomen mer diffusa, säger Eva-Britt Granström. Men kvinnor söker heller inte vård på samma sätt.

– Att antalet hjärtinfarkter minskar vill vi tro beror på bättre läkemedelsbehandlingar och bättre förebyggande vård. Sedan har människor blivit mer medvetna också, säger Pernilla Johansson.

Receptet är förstås att sluta röka, vara fysiskt aktiv och äta rätt kost med nyttiga fetter och mycket frukt och grönt.

Pernilla Johansson berättar om ett unikt projekt, datasystemet Kapris, som startade för två år sedan för att förbättra eftervården för de hjärtsjuka.

– Vi är första sjukhuset i Sverige som testar ett sådant system.

Tidigare handlade det om mycket akut behandling. I dag är det korta vårdtider och rutinen efter det att man blivit utskriven från sjukhuset har varit ett återbesök efter två veckor till hjärtsjuksköterska, därefter ett läkarbesök efter en månad.

– En del fortsätter vi att följa inom specialistsjukvården, men de flesta följs upp inom primärvården. Det inte alltid att det blir så bra, det är lite avgörande vilken hälsocentral man tillhör och hur bemanningen ser ut.

– I dag hjälper Kapris oss att fortsätta ha kontakt med personen. Det är vi som med jämna mellanrum ringer till patienten, följer och stödjer dem under en mycket längre tid.

– Det har blivit bättre och tryggare för patienterna. Nu har vi börjat samarbeta med primärvården, vi ska få till en vårdkedja där det inte är något glapp. Vi jobbar mer strukturerat.

– Vårt jobb är att hjälpa dessa människor. Vi jobbar i team med flera professioner, hör vi exempelvis att patienten är deprimerad kan de få träffa en kurator, behöver de hjälp med att sluta röka så finns den kompetensen.

– Hjärtinfarkt är en allvarlig sjukdom, men det finns så bra behandlingsmöjligheter i dag, det är inte slut på livet.

– För många kan det till och med vara så att livet börjar efter en hjärtinfarkt.

Att få en hjärtinfarkt blir väldigt dramatiskt eftersom det är bråttom att komma in till sjukhus. Snabbar man på behöver inte infarkten bli så stor.

– De ska söka hjälp direkt inte vänta hemma och tro att det ska gå över.

Mer läsning

Annons