Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ta den fritidsgård som kostar minst?

/
  • ”Det är en skön stämning här. Man träffas och hänger varje kväll, det finns inget annat att göra här i Ängsmon”, säger Ante Jörgensen, Erik Eriksson, Tim Wikman och Max Blomqvist. Och de är inte de enda som kommer kväll efter kväll. Ungefär 25–35 personer dyker upp. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Jag förstår att kommunen måste spara, men det retar mig att de vill lägga ned den fritidsgård som kostar minst”, säger Lars Svensson, pappa till fyra döttrar som alla har besökt gården vid olika tidpunkter, och jämför med gården i Torvalla. (Till höger, faksimil från LT den 24 oktober)

På torsdag ska politikerna i Östersunds kommun fatta definitivt beslut om nedläggningen av tre fritidsgårdar, däribland Ängsmon. Men från Ängsmon är protesterna stora.

Annons

– Jag har full förståelse för att de måste spara pengar, men jag förstår inte varför de vill ta bort den fritidsgård som kostar minst, säger Lars Svensson.

Lars har fyra döttrar mellan 14–24 år och alla har de, precis som de flesta andra ungdomar i Ängsmon, flitigt besökt fritidsgården. Och när nedläggningsförslaget kom från kommunpolitikerna reagerade Lars. Och han tog fram kostnadsunderlag och tittade närmare på fakta. Och jämför man med fritidsgården i Torvalla är det skillnad på kostnaderna.

– Den här gården kostar hälften så mycket, säger Lars och pekar på flera argument.

– Lokalen här är den samma som skolan använder bland annat för undervisning.

Med andra ord så måste de ändå värmas upp och möjligheten att försöka hyra ut de till annan verksamhet är minimal, menar han. Lokalen i Torvalla ligger granne med biblioteket, men lokalerna är skilda åt.

– De säger att de ska spara 2,5 miljoner kronor på att lägga ned tre gårdar i kommunen, men de pengar de sparar kommer de få äta upp i vandaliseringskostnader, spår Lars Svensson.

När gården är stängd under sommaren ökar skadorna i området. Det eldas upp bänkar och krossas rutor.

– Personalkostnaden här är i Ängsmon lägre än i Torvalla och dessutom är fritidsgården väldigt välbesökt och har flera olika aktiviteter.

I går kväll hängde besökarna på låset redan innan gården öppnade klockan 18, och det är ingen ovanlig händelse.

Ante Jörgensen, Erik Eriksson, Tim Wikman och Max Blomqvist är några tidiga besökare och de träffas här i princip varje kväll det är öppet. I snitt brukar det vara mellan 25–35 ungdomar här.

Men att bege sig till Torvalla centrum, tre kilometer bort, det ser de inte som ett alternativ. Då kan de i princip lika gärna åka in till stan, säger de.

– Jag tror att det blir värdelöst här om det stänger för här finns inte så mycket annat att göra. Det är bara hit man kan gå om man vill göra något, säger Ante Jörgensen.

Samma föraning hade även kommunens tjänstemän när de gjorde en konsekvensbeskrivning över sparförslagen i våras – även om orden var annorlunda.

”Flera ungdomar drabbas hårdare av en nedläggning av Ängsmons fritidsgård. Föreningslivet i Torvalla är mycket torftigt, det finns inget alternativ till andra mötesplatser i den delen av Torvalla.”, skrev de.

Och de boende i området håller med. Ett stort antal namnunderskrifter har samlats in i protest och många planerar att besöka fullmäktigemötet på torsdag.

Mer läsning

Annons