Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonalen i länet vågar fråga om alkohol

/

Vårdpersonalen i Jämtlands län är duktiga på att våga fråga patienterna om deras alkoholvanor. Många har också fått utbildning i att föra alkoholsamtal.

Annons

Det visar en rapport från Statens folkhälsoinstitut som även ser sambandet mellan utbildningen i motiverande samtal och att vårdpersonalen tar upp frågan om alkoholvanor med sina patienter.

Landstingen har genomfört ett ambitiöst arbete med att sprida kompetens i motiverande samtal till primärvårdens personal.

Det handlar om Riskbruksprojektet som sedan 2004 drivs av Statens folkhälsoinstitut på uppdrag av regeringen. Ett projekt som sträcker sig fram till och med 2010.

I vårt län har 70 procent av familjeläkarna, 46 procent av ST-läkarna, 63 procent av distriktssköterskorna, 67 procent av barnmorskorna och 80 procent av sjuksköterskorna på BVC genomgått utbildning i motiverande samtal.

Det visar med andra ord ett stort intresse för dessa frågor.

Flera landsting lyfter i rapporten fram att de statliga stimulansmedlen för arbetet med riskbruk har haft stor betydelse för den utveckling som skett. Riskbruksprojektet har varit en nationell motor för utvecklingen.

Mer läsning

Annons