Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal ska få utbildning om benskörhet

Benskörhet drabbar hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män. Störst är problemet i Norrland.

Annons
Nu ska vårdpersonalen få utbildning kring benskörhet, eller den tysta sjukdomen som den också kallas eftersom den inte märks förrän man råkat ut för en fraktur.
Jämtland har flest äldre patienter som vårdas för höft- och lårbensbrott i hela landet.
Med anledning av detta arrangerar ortopedkliniken i Jämtland, tillsammans med Riksföreningen osteoporotiker i länet, en utbildningsdag för vårdpersonal som möter dessa patienter.
För att förebygga frakturer på grund av benskörhet har Jämtlands läns landsting och länets kommuner organiserat ett utökat arbete med fallprevention.
Bland annat har de tagit fram en broschyr som syftar till att minska olyckrisken.
Nu hoppas de, genom starten av en livsstilsenhet inom primärvården och forskning kring bentäthet vid Mittuniversitetet, att det ska skapas nya möjligheter för en utbyggd osteoporosvård i länet.
Enligt EU:s hälsobarometer blir svenska kvinnor sämst utredda i hela EU, när det gäller benskörhet. Endast fyra procent blev undersökta 2006.
Snittet i Europa är 14 procent och bäst siffror visar Österrike med 32 procent.
Den årliga notan för frakturer orsakade av benskörhet beräknas till runt 5,6 miljarder kronor varav kommunernas del uppskattas till två tredjedelar och landstingens till en tredjedel.

Mer läsning

Annons