Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal anmäler sin tunga arbetsbelastning

/
  • Personal på mag-, tarm- och njuravdelningen på Östersunds sjukhus har anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket.

Bemanningen på mag-, tarm- och njuravdelningen på Östersunds sjukhus måste utökas – det kräver personalen. Men arbetsgivaren, Region Jämtland Härjedalen, säger nej. Nu har personalen anmält ärendet till Arbetsmiljöverket.

Annons

Det är en mycket ansträngd arbetsmiljö som beskrivs av skyddsombuden på mag-, tarm och njuravdelningen. Det läggs in upp till 24 patienter på avdelningen, trots att det bara finns 20 platser. Detta gör enligt anmälan att patientsäkerheten sätts på spel, personalen känner sig otillräcklig, stressad och missnöjd med sitt arbete.

Den höga belastningen gör att personalen behöver jobba extra och även jobba dubbla pass. Skyddsombuden skriver att de i många år har ifrågasatt sin grundbemanning till arbetsgivaren och begär nu att den utökas med en sjuksköterska per arbetspass.

Men Region Jämtland Härjedalen ger personalen kalla handen.

I sitt svar till skyddsombuden skriver en områdeschef att arbetsgivaren har jämfört bemanningen med liknande avdelningar och funnit att den inte avviker. Därför finner arbetsgivaren ingen anledning att utöka bemanningen.

Däremot har Region Jämtland Härjedalen för avsikt att dra ner bemanningen på avdelningen med åtta vårdplatser. Enligt skyddsombudens anmälan ska dessa vårdplatser öppnas när behov uppstår.

Detta väcker frågor hos skyddsombuden. Hur ska arbetet organiseras när platser öppnas så att arbetsbelastningen för vårdpersonalen blir rimlig? Hur ska uttag av raster ske? Vid hur många vårdplatser sker uppbemanning? Vem ska sköta uppbemanningen på vardagar och på jourtid? frågar personalen sig.

Mer läsning

Annons