Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget tas upp till debatt i Östersund

Ska Östersunds kommun införa vårdnadsbidrag eller inte? Det ska kommunfullmäktiges ledamöter besluta om när de sammanträder på torsdag.

Annons
Emanuel Sandberg och Ingrid Gustafsson, båda kd, föreslog i en motion förra året att ett vårdnadsbidrag skulle införas. Men i mars i år meddelade motionärerna att de ville avvakta med handläggning av motionen till Riksdagen är klar med sina regler.
1 juli trädde lagen om kommunalt vårdnadsbidrag i kraft. Det innebär att kommuner kan lämna bildrag till föräldrar som har barn som fyllt ett år, men inte är över tre år gamla. Högsta belopp är 3 000 kronor per månad.
Barn- och utbildningsnämnden yttrade sig över motionen i somras. Nämnden föreslår att avslå motionen på grund av att ett sådant bidrag inte skulle kunna införas utan att minska annan verksamhet. Fullmäktiges förslag till beslut är att avslå eller bifalla.
Kommunledningsförvaltningens kalkyl visar att om 15 procent av ett- och tvååringarna som finns inom förskoleverksamheten idag skull välja helt vårdnadsbidrag i stället skulle det innebära att ett införande vore kostnadsneutralt.

Mer läsning

Annons