Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: ”Vi kommer inte att tillåta att våra medlemmar drogtestas”

/
  • Kristina Fluur-Hedman, vårdförbundets länsordförande, tänker inte gå med på att medlemmarna drogtestas.

Vårdförbundet kommer inte att tillåta att deras medlemmar drogtestas.

– Vi har kontaktat vår jurist som bestämt avråder från detta.

Annons

Det säger vårdförbundets ordförande i länet, Kristina Fluur-Hedman.

– Det vanliga är att det finns en misstänkt eller någon som man misstänker har drogproblem och den personen begär man då drogtest på.

– Men personen måste samtycka till det, det går inte att göra mot dennes vilja.

Att drogtesta mot läkemedelssvinn blev hon väldigt förvånad över, då det har pågått så länge.

– Jag försvarar det inte, det handlar om läkemedel som boende skulle ha haft. Jag hoppas vid Gud att det inte är så att det har uteblivit med medicinering för någon boende som har legat i smärta i ställe.

Kristina Fluur-Hedman är märkbart upprörd över det inträffade och hon beskriver oordningen i Östersunds kommun vad gäller läkemedelshantering, regler och styrning. Läkemedlem det handlar om borde föras in i narkotikajournaler och de borde ha räknats.

– Det handlar om att omöjliggöra att det går att stjäla. Det var en olustig stämning bland personalen under mötet, de var tysta och beklämd. De törs inte opponera sig, för då kanske arbetsgivaren tror att just de är skyldiga.

Personal på flera andra boenden har också uttryckt att de har bekymmer med just läkemedelssvinn.

– Men personalen är inte bara bekymrad över läkemedelssvinnet, det finns mycket i hanteringen som de inte tycker är bra. Det finns massor av nycklar i omlopp och ledningen har ingen koll.

– Vår jurist pekade också på det att det verkar finns en stor oreda, innan personal drogtestas kanske kommunen borde städa upp och skapa ordning.

För klart är att det nyckelbärande personer som har kommit åt läkemedlen.

Men de kanske inte har stulit för att använda preparaten själv, någon kanske stjäl för att sälja, eller stjäl för att ge en anhörig. Då kommer ingenting fram även om alla drogtestas.

Preparaten är väldigt eftertraktade på marknaden då de är narkotikaklassade. Tabletterna har inte räknats det har försvunnit kartvis.

Kristina Fluur-Hedman har också reagerat på att inte ansvarig medicinsk sjuksköterska, MAS, varit inkopplad då svinnet pågått så länge, sedan september månad.

– MAS:en borde ha varit inkopplad direkt när de insåg att det försvunnit läkemedel.

Hon säger även att de patrullerna med sjuksköterskor och undersköterskor som åker runt till olika boenden i hela kommunen känner sig utpekade.

– Men organisationen har själv ställt till det på det viset. Nycklar florerar på ett annat sätt, det kommer vikarier när någon är borta och det kommer in folk från Kornboden. Det är en jäkla soppa de sitter i.

LT har även varit i kontakt med Kommunals huvudskyddsombud Eva Britt Frånlund som i dagsläget inte vill ge några kommentarer.

Mer läsning

Annons