Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Varslen i vården är en samhällsfara

Nu säger vårdförbundet upp det lokala kollektivavtalet om tvättstugeschema på Östersunds sjukhus. Det blir ett motdrag för den förlorade tvåhundrakronan på natten.

Annons

Arbetsklimatet på Östersunds sjukhus hårdnar. Inte nog med att parterna bråkar om pengar och scheman, vårdförbundets avdelningsordförande i Jämtland, Kristina Fluur-Hedman, menar också att varslen i vården är en samhällsfara.

– Arbetsgivaren vill ta bort tvåhundringen, de säger också att det inte är något problem att bemanna natt, säger hon. De tror att då det finns ett tvättstugeschema kommer sjuksköterskorna att själva välja nattpass.

– Folk vill inte jobba natt, de jobbar natt eftersom de får en just ersättning. Nu tas alla förmåner bort och ledningen tror inte att det blir några problem. Hädanefter anställs de på dag- eller natt och de räknar med rotationstjänstgöring. Alla ska snurra. Dessutom finns det i chefsleden de som tror att detta dessutom ska leda till ökad patientsäkerhet. Jag tror att det är precis motsatsen.

Tvättstugeschemat bygger på att medlemmar själva lägger sina turer och tar ett ansvar. Det finns de som tecknat sig för nätterna till sommaren för att få upp lönen lite. Nu väljer vårdförbundet att säga upp tvättstugeschemat på infektion, medicin, ortopedi och RHR.

– Landstinget ville att vi skulle förhandla på varje område vilket vårdförbundet sa nej till.

Kristina Fluur-Hedman tycker att det lokalt är ett hårdare klimat just nu, hårdare än det var under strejken. Och hon tror att det kommer att bli många fighter framöver.

Under strejken åberopade landstinget dessutom flera gånger skyddsarbete eftersom de ansåg att strejken var samhällsfarlig.

– SKL, Sveriges kommuner och landsting, den kamratförening som landstinget tillhör, menade att det var samhällsfarligt när sjuksköterskor strejkar. Men man kan skära ner i vården och göra sig av med ett antal årsarbetare, då är det ingen samhällsfara. Det handlar om kvinnor, det är kvinnor som arbetar på vårdavdelningar med helgarbete, kvällar och natt. Många arbetar deltid och de ska tvingas sänka lönen.

Att ha tvättstugeschema och samtidigt rotationsschema utan 200 kronor i tillägg ställer inte vårdförbundet upp på.

– Då får arbetsgivaren se till att lägga schemarad i stället. Det är de som leder och fördelar arbetet.

Mer läsning

Annons