Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: ”Detta strider helt mot våra etiska koder”

– Är det sjuksköterskor som tabbat sig i krogkön mår de säkerligen inte särskilt bra i dag. Jag tror heller inte, att de i så fall, kommer att göra om det.

– Det strider helt mot våra etiska koder att man uttrycker sig så.

Annons

Det säger vårdförbundets ordförande i länet, Kristina Fluur-Hedman, efter att ha läst gårdagens Länstidning om sjuksköterskorna som inte fick gå före i krogkön och hotade ordningsvakten med att han inte skulle få vård om han kom in på akuten.

Och hon säger också att det tyvärr är många som inte lever efter vad de borde göra.

– Detta är helt oacceptabelt, slår hon fast.

Kommer facket att bry sig i frågan?

– Det jag kan känna är att det vi i år har vad vi kallar för hundralappen, för att stimulera de fackligt förtroendevalda på arbetsplatserna att ha medlemsmöten kring speciella teman. I år är temat, de etiska koderna.

Hon berättar att vårdförbundet i slutet av oktober inbjuder till en föreläsning om just etik där författaren till bland annat boken Främmande fågel som också blev tv-serie, Anna Jansson, kommer att delta.

– Det vore ett ypperligt tillfälle för alla, oavsett om det var sjuksköterskor i kön eller inte, att komma. Vi vet att oavsett kommer vi att få en släng av sleven även om det är någon som har hittat på att de är sjuksköterskor. Vi har även ett kollegialt ansvar att ta avstånd från detta.

Akutens chef skriver på landstingets hemsida att ingen ska tvivla på att de inte blir bra omhändertagna när de kommer till akuten.

– Nej, det förutsätter jag, skulle det inte vara så måste kollegorna reagera. Alla sjuksköteskor på akuten känner sig utpekade i dag. Det känns säkert väldigt olustigt att vara sjuksköterska där.

– Men jag utgår från att de lever utifrån de etiska koder som finns. Det förekommer bland alla yrkesgrupper, advokater som läkare, att de ”tavlar” sig.

Kristina Fluur-Hedman menar att detta visar hur angeläget det är att åter igen prata om hur de hantera patienter.

– Man kan fråga sig om alla får vård på lika villkor eller är det så några av någon anledning särbehandlas? Vi har extra medlemsmöten om just etiken på alla arbetsplatser, det handlar om patientsäkerhet hur vi lever efter etiska koder.

Mer läsning

Annons